Китайците са луди по българското вино

0
Българското вино достига до все повече точки на света
Българското вино достига до все повече точки на света Видео: БНТ 2

Българското вино достига до все повече точки на света.

Страната ни отчита ръст в експорта за страни като Китай, Великобритания и Германия.

Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на традиционното зарязване на Трифоновден – празника на лозарите.

У нас все още има свободни мощности за съхранение на 200 милиона тона вино, съобщава БНТ 2.

Лозарството и винопроизводството се развиват по българските земи още от древността. „Земя на хубавото вино“ наричат древна Тракия, а пировете на тракийските царе са описани от философи като Аристотел. Днес в родопското село Брестовица, в което се намираме, празнуват над 200 малки винопроизводители. По традиция те зарязаха лозята за плодородна и щедра година.

Празникът започва от ранни зори с музика и настроение. В селата от Родопската яка лозарството е основен поминък и всяко домакинство има по десетина декара. Вече 27 години бай Георги се грижи за качествения посадъчен материал.

Георги Банчаков – производител на посадъчен материал: “Създал съм най-малко хиляди декари лозя в България с мой материал. Много ме радва и въпреки годините продължавам да произвеждам.

Много е трудоемко, много четене трябва, въпреки че много хора го правят без да четат. В Брестовица има традиция и аз знам, че в България по-добре запазено лозарство в село няма.

Празникът на лозарите Трифоновден се отбелязва в цялата страна. Ритуалът е съпроводен с наричания за берекет и през новата година. Обредно зарязване направиха и лозарите в Пазарджишко, където беше и министърът на земеделието Десислава Танева. За 2016-та се очаква страната ни отново да изнесе 50 млн. литра вино.

Десислава Танева – министър на земеделието и храните, заяви, че положителното е, “че този износ ние ще го достигнем при силно свития руски пазар, а в същото време има увеличение на пазарите и износа ни за Китай, Великобритания, Германия.”

Само на китайския пазар за миналата година е продадено 5 и половина пъти повече вино.

Инж. Красимир Коев – директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното: “Пет милиона и 130 хил. литра износ при 930 хил. литра за 2014. Основно виното се реализира в областта Чен Дзин – Централен Китай, а другите количества са по Източното крайбрежие – Шанхай, Пекин.”

За 2016 година износът на българско вино за Съединените Щати ще се увеличи 4 пъти. Американска фирма е договорила 4 милиона литра. Според министър Танева най-големи са проблемите пред дребните производители. И тъй като държавата не може да влияе на пазара, перспективата пред тях е коопериране.

Десислава Танева – министър на земеделието и храните: “В България едва 0.3 процента от тези производители са организирани в 14 признати организации, пътят е в обединението. Само така могат да постигнат по-добра цена, така скъсяват веригата на доставка, т.е. цената, която дава големият преработвател по-голяма част от нея ще отиде в производителя.”

В момента в България работят 262 винарски изби, повечето от които имат собствени масиви, а още над 6 хиляди хектара може да се засадят с нови лозя.

Малиновото вино е една от новите тенденции във винопроизводството. Оказва се, че по нашите земи то се е произвеждало още през Средновековието.

Според лозарите изминалата година е била златна за българското вино заради отличната реколта. Затова и за новата година те си пожелават много грозде и пълни бъчви с вино.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари