Китайският космически апарат се завърна с проби от Луната

0
Пекин се стреми да настигне САЩ и Русия, след като му отне десетилетия, за да доближи постиженията на своите съперници
Пекин се стреми да настигне САЩ и Русия, след като му отне десетилетия, за да доближи постиженията на своите съперници Видео: NOVA

Пекин се стреми да настигне САЩ и Русия, след като му отне десетилетия, за да доближи постиженията на своите съперници

Безпилотният китайски космически кораб, превозващ камъни и пръст от Луната, се е завърнал безопасно на Земята рано в четвъртък след първата мисия от четири десетилетия за събиране на лунни проби, съобщи агенция Синхуа, цитирана от Actualno.

Модулът за връщане на космическата сонда Chang'e-5 кацна в региона на Вътрешна Монголия в северната част на Китай, информира Синхуа, позовавайки се на Китайската национална космическа администрация.

Пекин се стреми да настигне САЩ и Русия, след като му отне десетилетия, за да доближи постиженията на своите съперници, и вложи милиарди в своята военна космическа програма. Космическият кораб, кръстен на митична китайска богиня на Луната, кацна на Луната на 1 декември и започна обратното си пътуване два дни по-късно. Докато беше на Луната, там се издигна китайският флаг, съобщи китайската космическа агенция.

Учените се надяват пробите да им помогнат да научат за произхода на Луната, формирането и вулканичната активност на нейната повърхност. С тази мисия Китай става едва третата страна, която е взела проби от Луната, следвайки Съединените щати и Съветския съюз през 60-те и 70-те години. Това беше първият подобен опит след мисията Луна 24 на Съветския съюз през 1976 г.

Мисията на космическия кораб е била да събира два килограма материал в район, известен като Oceanus Procellarum - или "Океан на бурите".

Китай се надява да има космическа станция с екипаж до 2022 г. и в крайна сметка да изпрати хора на Луната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари