Китай свири второ място за САЩ, стиска ръка с Русия

1
Стратегическото партньорство на Китай и Русия ще бъде осъществено независимо от мнението на Запада и критиките на Вашингтон
Стратегическото партньорство на Китай и Русия ще бъде осъществено независимо от мнението на Запада и критиките на Вашингтон Снимка: RIANOVOSTI

Стратегическото партньорство на Китай и Русия ще бъде осъществено независимо от мнението на Запада и критиките на Вашингтон, пише политологът и ексдипломат Мелкулангара Бхадракумар.

Преди всичко става дума за подкрепа от Китай на интеграционните процеси на Евразийския икономически съюз (ЕАИС), оглавяван от Русия.

Освен това КНР планира преговори с ЕАИС на тема икономическо и търговско сътрудничество.Като това означава, че две големи държави се стремят да координират своите действия по отношение на огромното пространство, обхващащо практически цялата територия на бившия Съветски съюз от Централна Европа до Азиатско-Тихоокеанския регион.

Равнището на такова партньорство няма прецедент в историята на руско-китайските отношения, пише политологът.

Извънредното одобрение на ЕАИС от страна на Китай предизвика рязката критика на САЩ, които с всички сили се противопоставиха на проекта. „Взривът на западната пропаганда против ЕАИС обаче не впечатли Китай. За отбелязване е, че Си Цзинпин съчета посещението в Москва с посещение в Беларус и Казахстан – другите два члена на ЕАИС” – отбелязва политологът.

ЕАИС е създаден на основата на базата на Митническия съюз на Русия, Казахстан и Беларус.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари