Китай обяви извънредно положение в Пекин

1
Извънредно положение във всички райони на столицата Пекин на фона на нарастващите случаи на COVID-19
Извънредно положение във всички райони на столицата Пекин на фона на нарастващите случаи на COVID-19 Снимка: AFP / Архив

Китай обяви извънредно положение във всички райони на столицата Пекин на фона на нарастващите случаи на COVID-19 в града с население над 21 милиона души

До 26 декември новите случаи бяха пет, съобщи местното издания South China Morning Post. Извънредното положение продължава поради последователното регистриране на локални заразявания четири поредни дни - в квартал „Шуни”, който се намира в североизточната част на столицата и е близо до международното летище на Пекин, съобщи БГНЕС.

Днес оттам за Турция трябваше да бъде изпратена първата партида от 3 млн. дози (при договорени 50 млн.) от ваксината срещу Covid-19 на китайската компания "Синовак". Но ще се забави един-два дни заради установените случаи на коронавирус в пекинската митница, съобщи турското здравно министерство.

Турция въвежда от днес задължителен PCR тест за пристигащите в страната със самолет, а от 30 декември и за влизащите през сухопътните граници.

През последните 24 часа в страната са регистрирани 14 205 нови заразени, а 4 309 са в критично състояние. Общият им брой от началото на пандемията е 2 140 000, съобщи Анадолската агенция. На този тревожен фон тестовете стават задължителни и за преминаващите транзитно през летищата в страната. Освен китайската ваксина, която очакваше днес, Турция е сключила сделка и за 30 милиона дози от ваксината на Pfizer-BioNTech, съобщи министърът на здравеопазването

Южна Африка стана първата държава на континента, и осемнадесетата в света, която регистрира повече от един милион случаи на заразени с коронавируса, предаде Би Би Си. По данни на сайта Worldometer на първо място продължават да са САЩ с 19 милиона 573 хиляди случая, следвани от Индия (10 208 000) и Бразилия (7 484 000).

Миналата седмица, след като властите потвърдиха, че е открит нов, по-бързо разпространяващ се вариант на коронавируса, Южна Африка регистрира средно дневно по 11 700 нови инфекции - ръст от 39% спрямо предходната седмица. Очаква се президентът Рамафоса да обяви по-строги ограничения, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на вируса.

След Южна Африка най-силно засегнатата страна на африканския континент е Мароко, която е регистрирала до момента 432 079 случая и 7240 починали. Следват Египет със 131 315 случая и 7 352 жертви и Тунис със 130 230 инфекции и 4426 смъртни случая.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари