Китаец разточва „телешко“ месо като килим

2
А оризът, който се внася в България се оказа от пластмаса
А оризът, който се внася в България се оказа от пластмаса

Оризът, който се внася в България от Китай, не е истински, а от пластмаса, обяви производителят Петър Инджов по време на открит ден, организиран от Държавен фонд „Земеделие“.

Новината за изкуствения ориз, който излиза от матрица в Поднебесната империя, гръмна преди две години в световните медии. Явно манифактурата все още е в действие, а заради занижения граничен контрол той влиза безпрепятствено у нас. Предполага се, че се смесва с различни сортове ориз и на външен вид няма как да се разбере, че между зърната с етикет „Бисерен“ например има и такива от пластмаса.

Само от началото на тази година са постъпили 40 предупреждения за хванат опасен ориз в ЕС, потвърди д-р Сергей Иванов, управител на центъра по биология на храните, пише „Телеграф“.

Почти всичкия опасен ориз, който е открит в страни от общността, е внос от Азия. Най-страшното открито замърсяване в ориза е с афлатоксини, най-разпространените представители на смъртоносните микотоксини. От всички биологично произвеждани отрови те са най-силните открити до сега чернодробни канцерогени. Устойчиви са на топлинна обработка на продукта.

Ако висока доза от отровата попадне в организма на човек, смъртта настъпва в течение на няколко денонощия вследствие на необратими поражения на черния дроб. Другите замърсители на опасния ориз са забранени за използване в ЕС пестициди.

Междувременно в социалната мрежа се появи видео, на което е заснет процес за производство на „телешко месо“ в Китай.

Субстанциите за него се смесват на специална машина, която ги разточва като килим. Сред суровините категорично няма нищо телешко. Няма конкретика за вредата на „телешкото“, но то едва ли има полезни за човешкия организъм и здраве съставки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари