Китай спусна бариера пред стоки от Тайван

1
Тайван планира да сезира Световната търговска организация (СТО)
Тайван планира да сезира Световната търговска организация (СТО) Снимка: iStock

Тайван планира да сезира Световната търговска организация (СТО)

Премиерът на Тайван обвини Китай в нарушаване на международните търговски правила и "дискриминиране" на острова, след като спря значителна част от тайванския внос, предава БГНЕС. Според финансовото министерство на Тайван китайските митнически власти "внезапно спряха" в петък вноса на определени алкохолни напитки от острова. Той каза, че този ход е свързан с наредба, наложена от Пекин на 1 януари, която изисква всички вносители на храни и алкохолни напитки в континенталната част да бъдат регистрирани в китайските митници.

Някои тайвански компании все още бяха в процес на проверка. Премиерът Су Цзен Чан обвини Пекин, че нарушава нормите на Световната търговска организация (СТО), като „създава свои собствени правила“ и „се намесва в търговията чрез административни средства“.

"Китай "е особено строг към Тайван и особено дискриминира Тайван... Те поискаха от Тайван да направи това и онова", каза той пред репортери в неделя.

Тайван планира да сезира СТО и да помогне на засегнатите предприятия, добави той.

Пекин твърди, че самоуправляващият се демократичен Тайван е част от територията му, която трябва да бъде превзета един ден, ако е необходимо със сила. Китай засили военния, дипломатическия и икономическия натиск върху острова след избирането през 2016 г. на президентката Цай Инг Вън и преди това забрани вноса на други продукти от острова, тъй като отношенията се влошиха.

„Чух, че #КНР отново забранява някои продукти от #Тайван, включително нашата бира“, туитира тайванският външен министър Джоузеф Ву в неделя, използвайки хаштага „FreedomBeer“. „Икономическа принуда, разбира се. Но те не знаят какво пропускат: страхотния вкус на свободата“.

Китай наложи нови забрани върху вноса на определени плодове и риба като отмъщение за посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе през август, което предизвика яростен отговор от страна на Пекин и поредица от военни учения. Година по-рано вносът на ананас беше спрян, след като китайските власти твърдяха, че са открили вредители в пратките, точно когато вървеше събирането на ананасовата реколта.

Тайвански служители казаха, че е блокирано попълването на около 2400 заявления за регистрация от компании за внос на храни, хранително-вкусова промишленост, риболов и алкохол. Около 600 молби ще бъдат подадени повторно, а останалите се очаква да отпаднат. Полуофициалната централна новинарска агенция на Тайван съобщи, че 11 от 28 марки бира, регистрирани от тайвански износители, са били спрени в петък от китайските митници. Доставките на 123 от 354 други напитки също са спрени, включително тези от тайванския хранителен гигант Uni-President Enterprises, се казва в доклада.

Миналата година Тайван е продал на Китай напитки за $250 милиона и алкохолни продукти за $43,4 милиона, показват официални данни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари