Внасят боб по 2,70 лева, продават го по 6 лева за килограм

0
Най-скъпо струва в София
Най-скъпо струва в София

Три пъти поскъпва оризът от границата до трапезата

Традиционно български продукт бобът вече масово е внос по магазините, а цената му от влизането му в страната до трапезата ни “набъбва” точно както и самите зърна при приготвяне - двойно. Средно по 2,66 лева струва килограм боб с включено ДДС, когато влиза в страната от трети страни, извън ЕС, показват данни на правителствения сайт foodprice.bg, цитирани от вестник "Труд".

На борси и тържища през изминалата седмица бобът се търгува средно по 4 лева за килограм. В магазините за крайните потребители обаче цената му достига до почти 6 лева, като в някои области на страната е дори и по-скъпо.

Например килограм боб в област София на дребно се търгува средно по 6,49 лева за килограм, като държавната статистика не отчита дали това е същият вносен, който пристига у нас по 2,66 лв./кг (тоест със 143 на сто по-евтино) или пък е зрял фасул отгледан в България. Над 6 лева за килограм вече струва традиционната храна на дребно и в областите Шумен, Ямбол и Стара Загора. Правителственият сайт не сравнява цените на боба у нас и в ЕС.

Ясно е обаче, че ядем по-скъп ориз от французи, румънци и хървати. У нас един килограм в магазина струва средно 4,33 лева, докато в Румъния например цената му е 2,91 лева, почти толкова, колкото струва у нас на едро - 3,19 лв./кг според данни на Държавната комисия по борсите и тържищата (ДКСБТ).

Цената на внесения от трети страни извън ЕС ориз е средно 1,23 лева за килограм, тоест надценката на индийския или китайския ориз, който купуваме в магазина е 252 на сто или с други думи - три пъти. Още по-висока е тя за клиентите в Перник, които купуват ориза средно по 4,77 лева за килограм.

През изминалата седмица поскъпват на едро повечето основни храни, показват данните на ДКСБТ. Което неминуемо означава, че съвсем скоро ще плащаме и повече за тях в магазина. Най-голямо е увеличението в цената на оранжерийните краставици, които вече се продават с 35 стотинки повече за килограм в сравнение с преди седмица - 2,50 лв./кг. С 29 ст./кг на едро са поскъпнали кайсиите за последните 7 дни до 2,84 лв./кг. На едро през последната седмица поскъпват още захар, ориз, леща, брашно, олио, масло, кисело и прясно мляко, пилешки бут и кренвирши, малотрайни и трайни колбаси, ябълки, банани, лимони, праскови, картофи, зеле и домати.

В Германия е два пъти по-евтин

Кашкавалът пак струва над 30 лева в магазина

Цената на кашкавала отново струва над 30 лева в отделни области на страната, показват данните на правителствения сайт foodprice.bg. В магазините в Силистра млечният продукт се търгува средно по 3,54 лева за килограм, а в област Пловдив по 30,36 лв./кг. Средно за страната цената на кашкавала тип “Витоша”, който се предлага опакован е 28,14 лева за килограм.

В Германия, страна известна със значително по-високия жизнен стандарт и по-големи от родните заплати, кашкавалът се търгува близо два пъти по-евтино и струва средно по 16,39 лв./кг. Почти същата е цената на млечния продукт в магазините и на съседна Румъния - по 16,69 лева за килограм. По-евтино в сравнение с продавания в България струва и хранителният продукт и във Франция, Хърватия, Австрия и Гърция.

Цената на насипния кашкавал, купуван от хладилните витрини неопакован е средно близо 23 лева за килограм в страната, но правителството не сравнява цената му с тази в останалите страни в ЕС. В София-област обаче цената му е 27,24 лв./кг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари