Кисинджър: Световният ред се разпада!

0
Има потенциал за катастрофални сблъсъци между нациите
Има потенциал за катастрофални сблъсъци между нациите Снимка: EPA

Световният ред се разпада смята, легендарният бивш държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

Според него САЩ трябва да се подготвят за глобална дестабилизация, пише изданието на армията на САЩ ”Stars and Stripes”.

Бившият държавен секретар по времето на президента Ричард Никсън предупреди, че САЩ се сблъскват със краткосрочната заплаха от страна на оръжейните програми на Северна Корея и със средносрочните заплахи от разширяващите се конфликти в Близкия изток и засилващото се предизвикване на настоящия световен ред.

Същевременно 94-годишният политик заяви, че САЩ вече изостават по отношение на развитието на "оръжията на бъдещето" като изкуствения интелект например.

Международната ситуация, с която САЩ се сблъскват, е без прецедент", заявява Кисинджър пред "Старс енд страйпс".

По думите му не става въпрос за случайни и индивидуални кризи на различни места по света, а за системен провал на световния ред.

Кисинджър посочи, че САЩ се сблъскват със краткосрочната заплаха от страна на оръжейните програми на Северна Корея и със средносрочните заплахи от разширяващите се конфликти в Близкия изток и засилващи се предизвикателства за настоящия световен ред.

В същото време според него САЩ вече изостават по отношение на развитието на „оръжията на бъдещето“ като изкуствения интелект например.

„Надвисващото разпадане на световния ред се засилва през последните две десетилетия. Традиционните белези на противопоставянето на великите сили се завръщат. Това, което усложнява тази динамика, е скоростта на развитието на технологиите, чийто необикновен прогрес заплашва да задмине нашето стратегическо и морално въображение. Той създава нов потенциал за действително катастрофални сблъсъци между нациите“, смята Кисинджър.

Източник: Епицентър.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари