Кирил Вътев: Частната лаборатория за изследване на пестициди на границата спира работа

0
Контролът вече ще се извършва само от Българската агенция по безопасност на храните
Контролът вече ще се извършва само от Българската агенция по безопасност на храните Снимка: БНТ

Контролът вече ще се извършва само от Българската агенция по безопасност на храните

Контролът при вноса на плодове и зеленчуци не започва с лабораторията за изследване на пестициди, която беше открита преди дни на ГКПП "Капитан Андреево", него го е имало винаги. До преди 2 години това се е извършвало от частна лаборатория на границата и този контрол, за да го извършва държавата, се прехвърля в София - това коментира в студиото на БНТ земеделският министър Кирил Вътев.

Това отнема много време пробите да пътуват от Капитан Андреево до София и за да се анализира даден продукт отнема от 30 минути до няколко часа, поясни Вътев:

"Това образува едни опашки и един камион чака по два дни, два дни и половина. Докато сега лабораторията е до камиона, където ще спре той и времето за изчакване ще се сведе максимум до 6 часа, колкото е технологичното време за лабораторен анализ. Това е голямото предимство."

Частната лаборатория няма повече да функционира на границата и приключва работа. Контролът вече ще се извършва само от Българската агенция по безопасност на храните. Всички продукти, които влизат от трети страни подлежат на такъв контрол, каза още Кирил Вътев. На 28 февруари е излязъл документ, който показва, че българската лаборатория на Капитан Андреево е акредитирана за официален контрол, а започва да действа от понеделник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари