Кирил Петков: Войната в Украйна показа ясно режима в Русия

1
Никой не желае да бъде зависим от този режим, допълва премиерът
Никой не желае да бъде зависим от този режим, допълва премиерът

"Националната корупция се използва като инструмент от чужди държави като Русия да влияят на вътрешната стабилност и политика и да създават зависимости. Затова борбата с корупцията е толкова важна."

Това каза премиерът Кирил Петков в изказването си в рамките на Седмия икономически форум в Делфи, предава NOVA.

Петков беше категоричен, че е необходима сериозна дискусия по темата не само на национално, но също така на регионално, европейско и глобално ниво, защото настоящата ситуация с войната в Украйна е показала ясно характера на режима в Русия, от който никой не желае да бъде зависим.

Министър-председателят даде пример с корупцията в България. Петков посочи, че страната ни е една от най-зависимите от Русия държави в сферата на енергетиката, но същевременно през последните десет години „не е направено достатъчно за диверсификацията”.

Премиерът сравни „Турски поток“ с интерконектора Гърция-България и изтъкна, че докато реализацията на в пъти по-скъпия проект, който не носи реална диверсификация, е вървяла в миналото ускорено, другият проект след близо 10 години все още е незавършен. Петков увери, че към момента се работи сериозно по интерконектора и той ще бъде готов в средата на настоящата година и страната ни ще има истинска диверсификация, което ще е от полза за целия регион.

Петков акцентира върху значението на общите усили в борбата с корупцията и нередностите, а също така и в сферата на енергетиката. Трябва да имаме силна и единна позиция, категоричен беше Петков. По думите му прозрачността е сред ключовите принципи в тази посока. Според българския министър-председател би било добре на европейско ниво да има възможност да се разследват не само злоупотреби с евросредства, но също борбата с прането на пари и трансграничната престъпност например.

В изказването си премиерът Петков изтъкна още, че рискът от нестабилност в Западните Балкани е друг потенциален проводник на руската външна политика. „По тази причина са необходими категорични превантивни действия в нашия регион. Време е заедно да покажем, че Балканите са символ на координация”, категоричен беше той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари