Кино и зараза

2
Кината нямат нужните премиерни филми, много нови филми бяха отложени, снимките на много ленти бяха спрени
Кината нямат нужните премиерни филми, много нови филми бяха отложени, снимките на много ленти бяха спрени

Културата е един от най-засегнатите сектори заради пандемията от коронавируса.

Кината имат право да отворят при капацитет на публиката от 30% заети места и спазване на строги противоепидемични мерки. Повечето обаче ще останат затворени, защото нямат възможност да реагират в актуалната ситуация, а нямат и икономическа изгода от това, информира БНР.

Как киноиндустрията пострада от коронакризата. 

Кината нямат нужните премиерни филми, много нови филми бяха отложени, снимките на много ленти бяха спрени.

Българският филм „Ятаган“ на режисьора Андрей Андонов дебютира по кината на 20 февруари. Седмиците до началото на март са много успешни за продукцията, разказва режисьорът: 

Тенденцията беше да се повиши посещаемостта, но започна истерията, хората започнаха да не посещават събитията и то без да бяха затворени кината. Филмът щеше да е по кината цяла година“. 

„Ятаган“ ще се появи в кината и сега, макар и в 30 процента запълнена зала и зрители с маски. По думите на Андрей Андонов продуцентът на филма е притеснен, че не е ясно как на практика ще се приложат изискванията:

Това може да работи в големите кинокомплекси, защото в малките, ако залата е 50 места, при 30% пак си на загуба“.

Много филми имат подобна съдба, след като пандемията затвори и кината.

Станислава Айви от документалната поредица Cinema Confidential в момента на интервюто трябваше да е на снимки в Лос Анджелис. Пандемията от Covid-19 променя и нейните плановете. Началото на кризата за киноиндустрията според нея е случилото се с Том Ханкс и съпругата му Рита Уилсън.

„Техният случай на заразяване беше първият на световни знаменитости и беше публичен. Това се случи по време на снимки в Австралия. Том Ханкс снима новия филм на Баз Лурман „Елвис“ за живота на Елвис Пресли. След като стана ясно, че Рита Уилсън и Том Ханкс са болни, снимките бяха спрени. Започнаха да затварят все повече снимачни площадки. Кината са сред първите, които пострадаха и не знам как ще се възстановят“. 

Киноиндустрията несъмнено е изправена пред огромни загуби, казва кинокритикът и журналист Ирина Иванова: 

Основното предизвикателство е пред дистрибуцията, а ако продължава извънредната ситуация – и пред снимането на филми. Битката между стрийминг платформите и традиционните разпространители на филми започна педи години и без пандемия, сега се изрази в пълните си мащаби. Ако пандемията е крах на традиционното разпространение на филми, тя е победа на домашното гледане на филми“. 

Платформите, известни още като Video on Demand, се явиха като алтернатива на големите киносалони. Станислава Айви вижда стрийминг платформите като спасение за малките продукции: 

VОD платформите, това, което си избереш от видеотеката, е начинът, по който много хора прекараха кризата и много филми бяха пренасочени натам... Дори Оскарите промениха правилата си и вече филми на онлайн платформи могат да бъдат сред номинираните“. 

Въпреки че тези стрийминг платформи стават все по-популярни и предпочитани, особено във време на изолация, според Ирина Иванова гледането на филми на голям екран няма да изчезне след пандемията и двете форми ще съществуват паралелно.

В момента обаче най-засегнати в киноиндустрията са хората зад кадър – звената, които нямат постоянна работа.

Много премиери и фестивали бяха отложени – сред тях са игралната версия на „Мулан“, „Нито звук“ 2 на Джон Красински, „Топ Гън: Маверик“ трябваше да излезе юни, Сезарите, Златната малинка. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари