Кина Гърбова - жената от двулевката

8
Ликът на Кина Гърбова се пази дори в Британския музей
Ликът на Кина Гърбова се пази дори в Британския музей

Ликът на Кина Гърбова се пази дори в Британския музей

Кина Гърбова е единственият човек от народа, чийто лик някога е бил върху българска банкнота. Нейна снимка краси двулевката в продължение на 34 години – от 1962 до 1996 година, съобщава Ретро.бг. Пенсионерката от Сухиндол, която е най-известната личност в малкото градче, споделя с огорчение, че не е спечелила нищо повече от любовта на хората. Към днешна дата възрастната жена оцелява с минимална пенсия и вдовишката надбавка от покойния си съпруг Иван. Целият ѝ живот минава в Сухиндол. Двете ѝ дъщери и внуците живеят в Плевен, но я навестяват.

„Не обвинявам правителството, но ни е много трудно на нас, възрастните хора. Вече и трудно ходя“, оплаква се 78-годишната Кина. За 34 години на двулевката тя си спомня, че навремето е получила само 200 лева армаган от банката. „През 1960 г. бях на 16 години, на ученическа бригада, когато дойде фотографът Любомир Чаръкчиев да снима гроздобера в Сухиндол. Нащрака ни с още няколко съученички и после ни изпрати фотосите. Каза, че са на изложба в Германия, а после разбрах, че моята снимка спечелила награда. Малко след това смениха парите, но нямам представа как точно са избрали фотографията. Свекърът ми Паню откри, че съм на двулевката. Като пазарувал, му върнали ресто 2 лева и той се ококорил. Върна се вкъщи и пусна парите в кошчето на дъщеря ми Маринела с думите: „Ето, да имаш майка си за спомен“, разказва Кина. После тя решила да потърси правото си на хонорар. Писала писмо до БНБ, откъдето ѝ пратили 200 лева, но платили отделно на фотографа далеч по-голяма сума.

До края на стажа си Кина работила в местния винзавод и се пенсионирала с минимални пари. През годините е подписала стотици банкноти с автографа си, включително на дипломати и политици, които идвали понякога във фабриката, където се трудела. Наскоро с изненада научила, че ликът ѝ се пази и в Британския музей в Лондон, един от най-големите в света. Там всеки посетител може да види най-дълго използваната българска банкнота, а именно тази с гроздоберачката Кина, чийто лик стои редом до банкнота от 500 лева с образ на малкия цар Симеон II, издадена през 1943 година.

По-голямо признание обаче за нея било, че през 2015 година станала почетен гражданин на Сухиндол по идея на кмета. Въпреки че банкнотата с гроздоберачката не е в обращение от 1996 година насам, още има запазени бройки, които се продават по различни аукциони за колекционери в страната и чужбина, като цените им са между 10 и 20 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари