Километри опасни кабели висят над главите на русенци

5
След последното снежно бедствие още повече кабели увиснаха или бяха скъсани
След последното снежно бедствие още повече кабели увиснаха или бяха скъсани Снимка: БНТ

След последното снежно бедствие още повече кабели увиснаха или бяха скъсани

Стотици километри кабели висят над главите на хората в Русе. Повечето от тях вече не се използват, но въпреки това никой няма задължение да ги премахне.

Ситуацията става опасна заради последното снежно бедствие, когато още повече кабели увиснаха или бяха скъсани, предава БНТ.

Хиляди метри кабели с неизвестен произход са опънати между фасадите в Русе, висят над оживени улици или навити на кълбо, са закачени за някой стълб.

Юта Ботева: "Не мога да разбера в другите държави как успяват да ги скрият".

От Общината в Русе обясниха, че голяма част от кабелите са на телекоми и няма забрана да се монтират по стени и стълбове. В наредбата е указано, че кабелите не трябва да нарушават естетичния вид на сградата.

"Фасадите могат да се използват за монтаж на такъв вид кабели, ако те се отнасят до там, че те ще захранват живущите или собствениците на сградите", заяви инж. Калоян Дечев, електроинженер в община Русе.

Според хората обаче освен че са грозно намотани кабелите могат да бъдат и опасни.

"Минавала към покрай висящ кабел, кабел, по който сигурно тече ток", сподели Юта Ботева.

"Опасни са за децата, естествено. Заобикаляме ги, където са паднали", коментира Ралица Буюклиева.

Ситуацията стана още по-драматична в края на ноември, когато под тежестта на мокрия сняг и силния вятър десетки кабели увиснаха почти до земята или се скъсаха.

Ралица Буюклиева: "Все пак трябва и някакво разрешително, не може всеки да си опъва кабелите където иска".

Контролен орган няма. Ако се подаде сигнал до кмета, от общината издирват собственика.

"Изпраща се писмо до собственика на кабела, той отговаря: Ползва се, не се ползва, ние му даваме указателно писмо с начина за действие в бъдеще", каза още инж. Калоян Дечев, електроинженер в община Русе.

Ситуацията по селата не е по-различна.

Валентина Йорданова: "В село Просена рязаха дърветата и паднаха такива кабели и няма кой да ги оправи".

И тъй като се работи само при сигнал, навсякъде продължават да висят неизползвани кабели. Защото няма кой да задължи техните собственици да ги премахне.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    17
    Dfghjkl
    Ами,господин Милков какво чака????Да се направи на герой и да отиде да ги махне!!!!!Какво чака???
  • 8
    16
    Манчо
    Километрични кабели висят,клони и дървета непочестени,а Пенчо Милков се прави на мушморок,че не го интересува.
  • 8
    15
    Няма кой
    А, какво ще кажете и за километрите мръсни и неугледни магазини по главната улица? Всичките разтурени и с неизмити прозорци! Километри, километри! С изсъхнали на корен, жълти туи “за разкош”! Няма кой да види! Няма кой да ги задължи да си измият прозорците! Иначе на приказки сме “малката Виена”!
  • 7
    14
    Razbor
    Отдавна трябваше всички кабели да са под земята! Беше на дневен ред и имаше срокове. Но кой контролира? Никой! И това постепенно отмина! Докато не стане инцидент,никой няма да си мръдне пръста! Всеки гледа бързо да забогатее!!!
  • 6
    13
    Елия
    Голяма красота е да видиш висящи кабели от един блок до друг като че ли ма състезание за опаковане на блока,или пък навити като маркуч да висят на около 2 метра от земята така ,че в тъмното вечер да се обесиш на тях.Голяма естетика и красота.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари