Като няма домати, копайте трюфели!

1
Дай, Боже, трюфел на всякоя трапеза! Днес - трюфел, утре - гъба, и така докато върнем на трапезата... доматите и чушките. А с този законодателен размах и перфекционизъм дано пък станем правова държава!
Дай, Боже, трюфел на всякоя трапеза! Днес - трюфел, утре - гъба, и така докато върнем на трапезата... доматите и чушките. А с този законодателен размах и перфекционизъм дано пък станем правова държава! Снимка: Русе Медиа / архив

Антикорупционното ни законодателство може и да не работи, но пък ще надградим със Закон за трюфелите.

Проектът беше внесен от група патриотични депутати, но си има предистория. Миналото лято за двигател се обозначи колегата им от ГЕРБ Иван Миховски, след като събирачи на деликатесната гъба му се оплакали на трюфел-фест от бруталните практики в сектора. С тази дейност се занимавали 15-20 хил. души, много от които не подбирали методите при наличието на високите изкупни цени. Разораване на горски масиви, отравяне на кучета-търсачи, насилие срещу конкуренти, пише Огнен Стойчев за БАНКЕРЪ.

Пак по това време обаче "ловци" на трюфели от цялата страна протестираха в Русе срещу 3-месечната забрана на тази дейност, наложена с наредба от регионалните дирекции на горите в цялата страна. Основанието за забраната беше опасността от африканска чума по свинете, но вероятно се е опипвала почвата за регламентиране на бизнеса, чиито приходи идват изключително от чужбина. И понеже някои са напред с материала, искат правила които да отстранят масовката.

За трюфели у нас допреди двайсетина години никой не е и чувал, а големият бум за българските търсачи е през дъждовната 2014 г., когато темата става хит. А понеже тук никой не плаща луди пари за гъба, почти целият добив заминава за Италия и Франция, които купуват дивия улов въпреки отглежданите в плантации култивирани трюфели.

И за други неща не бяхме чували, нито подозирали. Като например, че ще изчезнат българските домати, краставици, лук и чушки, за каквито търговците обявяват без да им мигне окото вноса от Турция и Македония. Където трюфелният бизнес също потръгвал с усилени темпове с перспективата да изяде хляба на нашите берачи. Защото както ни затрупват със зеленчук, който незнайно защо не можем вече да отглеждаме, така и ще залеят пазара преди ние да го регламентираме.

В мотивите към законопроекта вносителите пишат, че горските територии буквално се опустошават, избухват "битови" конфликти, а намесата на контролните органи е символична и неефективна. Нещо повече, горските съдействали за окрупняване на масиви в полза на определени наематели с неясен предмет на договорите, което създавало условия за корупционни практики. Разбирай - такива отдавна има, но кой да им хване дирите?!

Иначе закончето в проекта е малко и съдържа предимно забрани и административно-наказателни разпоредби с глоби до 10 000 лева. Такива има и в Закона за горите, в Закона за лова и опазването на дивеча, и в безброй още закони. Въпросът е ще вършат ли работа в гората на страна, чиито контролни органи не могат да се разберат тераса или общи части от покрива на етажната собственост са барбекюто и сауната на антикорупционния шеф в столицата.

Иначе дай, Боже, трюфел на всякоя трапеза! Днес - трюфел, утре - гъба, и така докато върнем на трапезата... доматите и чушките. А с този законодателен размах и перфекционизъм дано пък станем правова държава!

Източник: БАНКЕРЪ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари