Катастрофа е План Б за убийството на Пеевски

0
Катастрофа е План Б за убийството на Пеевски
Снимка: БГНЕС

Бомбен взрив като План А или катастрофа като План Б е трябвало да отнеме живота на депутата от ДПС Делян Пеевски, твърдят източници от разследването. Групата на Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев е имала и резервен план жертвата да бъде пометена в тежко Пътнотранспортно произшествие (ПТП). Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) и шеф на Надзорния съвет Цветан Василев е разследван от прокуратурата за поръчител на атентата.

Компетентните органи разполагат с доказателства, че олигархът е участвал в престъпен заговор за ликвидирането на политика. Tримата мъже, които бяха задържани при спец акция на прокуратурата в четвъртък за подготовка на убийство на Делян Пеевски, бяха пуснати в събота от съдия Димитрина Ангелова. В магистратските среди е известно, че тя има интимни отношения с адвоката на Цветан Цветанов - Менко Менков. До освобождаването им от ареста се стигна, след като Софийският градски съд отказа да им наложи каквато и да е мярка за неотклонение. Съдия, секретарка, прокурор и адвокати се събраха за заседания в МВР болница заради прединфарктно състояние на един от обвиняемите. В болницата бяха докарани с белезници и засилена охрана другите двама от задържаната група.

Делото гледа дежурният съдия от СГС Димитрина Ангелова. Тя отказа коментар, с изключение на това, че материалите са изключително обемни и ще й е необходимо време да се запознае с тях. Въпросната магистратка си направи отвод по делото срещу ексвътрешния министър Цветан Цветанов миналия октомври, след като тогава публично лъсна, че е в близки отношения с Менко Менков. Прокуратурата повдигна на Христов, Върбанов и Методиев обвинения за опит за умишлено убийство на Делян Пеевски. Първоначално сред закопчаните е имало и четвърти човек - Бисер Димов, който обаче е бил освободен и е останал само свидетел по делото.

След заседанието си позволи да говори само адвокат Николай Хаджигенов, защитник на Георги Христов. Юристът обясни, че тримата задържани са приятели от дълги години. Хаджигенов не знаеше какви са професиите на другите двама, но клиентът му Христов имал две висши образования - по медицина и финанси. Работел с две фирми, едната от които се занимава с търговия с цигари. Покрай бизнеса си познавал Цветан Василев. Георги Христов се казва и един от изпълнителните директори на КТБ.

Атентатът бил подготвян за месец май, като организаторите се спрели на отрязък от маршрута на депутата в полите на Витоша, твърди в. „Преса". За да може всичко да бъде изпипано, убийците в продължение на 2-3 месеца са проучвали навиците и обкръжението на депутата. Именно по тази линия схемата се разсъхнала - човек от групата се свързал с един от бодигардовете на депутата и му предложил 50 000 лева за информация по режима на депутата. Охранителят обаче издал организацията и сигналът бил препратен на МВР. Освен него, показания по делото дадоха още един гард на Пеевски и анонимен свидетел.

Делян Пеевски не ползва охрана от НСО, макар преди два месеца междуведомствената комисия, в която влизат шефът на НСО, главният секретар на МВР и директорът на ДАНС, да взе решение да му бъдат зачислени държавни гардове. Причината бяха получени в комисията оперативни сигнали, че се готви покушение срещу него.

Това не е първият опит за посегателство над Пеевски. Преди 5 години пред дома му избухна бомба, поставена в контейнер за смет, която нанесе поражения на автомобила, паркиран отпред. Взривът се размина без жертви по случайност.

Междувременно стана ясно, че на 19 юни прокуратурата ще обжалва освобождаването на тримата душмани на Пеевски. Според обвинението доказателствата срещу тях са солидни и неопровержими и пускането им на свобода е изненада. „Христов, Методиев и Върбанов се познават от години. Те са действали в престъпен заговор за физическото отстраняване на Делян Пеевски. Ще докажем това в съда", категорични са разследващите.

Къде е Цветан Василев?

До вчера вечерта Цветан Василев, който е сочен за поръчител на убийството на Делян Пеевски и за главен организатор на престъпния заговор, публично не е коментирал темата. По неофициална информация банкерът е в чужбина. Очаква се днес ръководството на Корпоративна търговска банка да даде пресконференция. Не е ясно дали мажоритарният собственик Цветан Василев ще присъства, както и кога изобщо се появи и дали ще бъде арестуван.

Пеевски: Вярвам в съдебната система

Не искам да коментирам конкретната ситуация. В случай, когато има опит или желание за отнемане на човешки живот, се прекрачват всички норми на здравия разум", заяви пред в. „Преса" депутатът от ДПС Делян Пеевски във връзка с ареста на тримата заподозрени, наети до го убият. „Отнасям се с пълно доверие към правораздавателните органи, които през последните два месеца работиха усилено, професионално и най-вече дискретно. От тях не изтече информация въпреки критиките за неумението им да работят с тайни", добави депутатът. „Искам да им благодаря, че са си свършили толкова професионално работата", допълва Пеевски.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари