"Кървавият" път Русе - Бяла е на път да отиде в историята

5
Участъкът е един от пътищата с най-висока концентрация на тежки катастрофи у нас
Участъкът е един от пътищата с най-висока концентрация на тежки катастрофи у нас Снимка: NOVA

Това ще се случи с построяването на магистралата Русе - Велико Търново

Един от най-кървавите шосейни участъци у нас, този между Русе и Бяла, е на път да отиде в историята, пише Телеграф.

Това ще се случи с построяването на магистралата Русе - Велико Търново, чиято първа копка се планира за началото на 2024 г. Участъкът е с най-висока концентрация на тежки катастрофи у нас заедно с отсечката южно от Симитли през Кресненското дефиле.

Работа

В момента по трасето на бъдещия аутобан, което вече е утвърдено и минало екологична оценка, текат отчуждения на частни терени. В същото време избраният за изпълнител на отсечката Русе-Бяла (40 км) консорциум вече работи по техническия проект на магистралата. „Теренът е най-голямото предизвикателство в този проект, защото има много денивелации и следователно много съоръжения“, разказа инж. Лазар Лазаров, бивш шеф на пътната агенция и представител на изпълнителя, цитиран от "Телеграф" . По думите му най-сложното съоръжение по трасето е мостът над долината на р. Русенски Лом. Той ще е сред най-мащабните у нас с 800 метра дължина и 62 м височина над коритото на реката. Мостът ще се изпълни по метода на конзолното бетониране, което позволява отвори от над 140 метра, като така спестява броя на носещите колони на моста. Реално мостовете ще са два – по един за всяко от платната на магистралата.

Срокове

По договор участъкът Русе - Бяла трябва да е готов не по-късно от 2028 г., като сроковете са сходни и за следващия участък - обхода на град Бяла (35.4 км). С известно забавяне върви участъкът от Бяла до Велико Търново (Дебелец), за който още няма избран изпълнител. Участъкът е ключов заради пресичането с трасето на магистрала „Хемус“, което се очаква да облекчи движението и по пътя Бяла-Плевен, който сега масово се използва за пътуване от София в посока Русе и Букурещ. Магистралата се финансира от еврофондовете.

Почват аутобана от София до Калотина

До няколко месеца започва строежът на последния участък от магистрала „Европа“ от София до Сливница, заяви регионалният министър Иван Шишков вчера. Той уточни, че в края на 2022 г. правителството е одобрило подробен устройствен план за тази отсечка, а сега започва отчуждаването на парцелите. Трасето от Сливница до Драгоман е вече изградено, а това от Драгоман до ГКПП Калотина до 2 месеца ще бъде въведено в експлоатация.

Строителството трябва да започне в началото на 2024 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    28
    До 27:
    Пиши им на сметката и още един от мен!
  • 7
    27
    Вот вам!
    Колкото и предизборно да ни лъжат - не могат да ме излъжат повече! Затова на 2-ри април от мене ще получат 1 гол курец окомплектован барабар с мъдята, та да си го заврат и да си вървят по живо и по здраво ...
  • 3
    26
    Моци
    Трай коньо не умирай,ще поникне зелена трева!
  • 4
    25
    Емил Стефанов
    Тез хора, като лъжат всяка година, не им ли писна, най - много се лъже преди избори и , колко жени сме чукали. То не беше летище, то не беше мостове, то тирпаргинги. Ако бяха като Буратино от носовете им дюшаме и паркет щях да продавам.
  • 7
    24
    Емил Стефанов
    Бахти и простотията, гръмко заглавие, ама друг път. Този път - гробище Русе Бяла никога няма да се оправи. Планове 20 години,и някъде в бъдещето. Поредната порция олигофрения и лъжи ама огромни лъжи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари