Кърлежи - как и защо трябва да ги извадим от тялото

1
Колкото по-дълго остава кърлежът върху нас, толкова по-висок е рискът от развиване на лаймска болест
Колкото по-дълго остава кърлежът върху нас, толкова по-висок е рискът от развиване на лаймска болест Снимка: БГНЕС

Вече официално навлязохме в летния сезон и нямаме търпение слънцето да се покаже, за да излезем сред природата, пише Dnes.bg

 Силно се надяваме скоро времето да се оправи и температурите да са подходящи за излети, разходки и пикници. Тези дейности обаче колкото и да са забавни, крият известни рискове.

В тревата в момента се крият различни животни, които могат да ни попречат на доброто настроение. В това число влизат и кърлежите, които незабелязано може да си донесем у дома. Ухапванията им често са безобидни, но колкото по-дълго остава кърлежът върху нас, толкова по-висок е рискът от развиване на лаймска болест.

Ако сте бдителни и проверявате обстойно за кърлежи след като се приберете у дома и знаете как да премахнете такъв, има малък шанс да бъдете засегнати от болест, предаван от подобно животно. Затова е важно да научите техниката за безопасно премахване на кърлежи от тялото, ако намерите такива.

Хубавото е, че няма нужда от специално оборудване за ефективно премахване на кърлеж“, казва д-р Андрес Ромеро пред „Insider“. Въпреки че много аптеки продават специални пинсети за кърлежи, чифт обикновени с фини връхчета също ще ви свършат работа.

Ето как да го направите:

1. Хванете кърлежа възможно най-близо до главата му с пинсета. Опитайте се да го хванете близо до повърхността на кожата ви. Това ще помогне да извадите целия кърлеж, а не само част от тялото му.

2. Издърпайте нагоре със средна сила. Опитайте се да не усуквате и да не натискате кърлежите, тъй като това може да доведе до откъсване на част от тях, които могат да останат в тялото ви.

4. Не използвайте кибрит или лак за нокти, за да задушите кърлежа. Това може да доведе до инжектиране на телесни течности от страна на животното, което увеличава риска от инфекция.

5. Ако се притеснявате от болест, пренасяна от кърлежи, трябва да запазите паякообразното в малка найлонова торбичка, която да занесете на лекар за изследване.

6. Ако пък не искате да изследвате животното, може да го изхвърлите в тоалетната. Не забравяйте да измиете ръцете си и мястото на ухапване със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Така ще намалите риска от инфекция.

Но това се прави само, ако хванете кърлежа минути след като се е качил. Ако е голям и стои дни наред в тялото ви, задължително трябва да отидете в болницата, за да ви го извадят и да ви поставят ваксина

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари