Кардиолог: Жегите са опасни за хора със сърдечно-съдови заболявания

0
През последните дни от екстремно високите температури не бяха пожалени и децата
През последните дни от екстремно високите температури не бяха пожалени и децата

Жегите са опасни за хора със сърдечно-съдови заболявания

По думите на кардиолога д-р Теофил Груев хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да следят стриктно състоянието на кръвното си налягане, защото в огромния брой от случаите то спада заради обилното изпотяване и разширяването на кръвоносните съдове. Тогава се стига до колапси, които могат да бъдат и много опасни, защото при падането човек може да получи травма. Д-р Груев посочи, че и макар и по-рядко е възможно заради горещините кръвното да се повиши и да стане трудно контролирано. За да се избегнат неблагоприятните ситуации, пациентите трябва да приемат по-обилно количество течности – поне по 3 литра в денонощие. Само по този начин се компенсира загубата им от организма. Кардиологът припомни, че хората трябва да избягват излизането навън в часовете между 11 и 19 ч., когато е най-топло.

Добре е кръвното налягане да се проверява поне един-два път на 24 часа, като нормалните стойности варират между 120-140 за горната граница (б.а. - систолното) до 80-90 за долната граница (б.а. - диастолното).

Пациенти с ритъмни нарушения на сърцето е много вероятно да получат оплаквания като предсърдно мъждене, предсърдно трептене и екстрасистули. Ако се появи чувство за "аритмия“, те непременно да се обърнат за консултация към семейния си лекар или към личния кардиолог, който следи състоянието им.

Някои се налага да провеждат лечение в болница. Ако веднага не се намеси специалист, има опасност заболяването да се превърне в хронично. При ритъмните нарушения рискът от настъпване на най-лошия изход – внезапна сърдечна смърт, е огромен. Всяка година от нея са засегнати около 70 000 българи, лечението на последиците обикновено е невъзможно, защото в 70% от случаите хората умират.

Пред plovdiv24.bg Д-р Груев посочи, че от тези симптоми нерядко се оплакват и здрави хора. За тях са валидни същите препоръки, но в горещините те не бива да допускат голямо физическо натоварване, особено ако работят на открито, предупреди д-р Груев. - Тези симптоми стават и повод за консултация с лекар, защото в някои случаи се оказва, че става дума за неоткрито сърдечно-съдово заболяване.

През последните дни от екстремно високите температури не бяха пожалени и децата. "Важно родителите да знаят, че те са особено опасни за тях, заяви д-р Груев. - Задължително е да им се дават повече течности, а при инцидент – да им се поставят студени компреси на главата и по крайниците. Ако състоянието е по-тежко, трябва да бъдат настанени в Педиатрия, където детските лекари могат да се консултират с кардиолог.“

Често при пациенти с доказани кардиологични болести през летния сезон се налага и корекция на терапията. Когато кръвното налягане спада, се препоръчва намаление на дозировката на редовно приеманите медикаменти, а някои дори се спират, като на първо място това са диуретиците заради и без това голямата загуба на течности от организма.

Д-р Груев посочи, че с особено внимание трябва да наблюдават своя статус и пациенти, преболедували COVID-19 в последните 3 месеца, тъй като при тях кръвното налягане има склонност "да играе“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Яж, баба, че си заприличал на Пеевски.

Харесай Дунавмост във Фейсбук