Караянчева: Готвим се за редовни избори

0
Караянчева поясни, че именно пандемията от COVID-19 е било едно от обстоятелствата ,които ги накарало да отворят отново Изборния кодекс и да го "пипнат"
Караянчева поясни, че именно пандемията от COVID-19 е било едно от обстоятелствата ,които ги накарало да отворят отново Изборния кодекс и да го "пипнат" Снимка: БГНЕС/архив

"Готвим се за редовни избори"

Това коментира пред медиите шефката на НС Цвета Караянчева, след форум в НДК за жените в службите за сигурност. Повод за  нейния коментар са последните промени в Изборния кодекс, който минаха през зала на първо четене относно машинното гласуване.

С тях се дава отговорност на ЦИК да закупи или наеме устройствата. Караянчева поясни, че това трябва да направи ЦИК,а не държавата, защото така ще изчистят всякакви съмнения, че управляващите ще правят изборите. тя даде да се разбере, че критиките срещу промените са опит за оправдание за изборните неуспехи.

По думите ѝ през годините са изчистили максимално Изборния кодекс и са свели до минимум възможностите за манипулация, пише Монитор.

Тя поясни, че именно пандемията от COVID-19 е било едно от обстоятелствата ,които ги накарало да отворят отново ИК и да го "пипнат", за да вкарат отново гласуването с хартиена бюлетина, а не само с машина.Според нея машинното гласуване може да доведе до проблеми с активността и ограничаване на броя на гласували. тя даде пример с по-възрастните избиратели и така през една машина да минат само по около 150 човека. "Ние търсим им широка представителност", аргументира се тя.

Призова да се изчака думата на експертите относно електронното дистанционно гласуване, като поясни, че има възможности системите да бъдат хакнати. Именно това е един от аргументите против вот онлайн.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари