Каракачанов: Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

0
Комисията по историческите въпроси между България и Северна Македония не работи, алармира вицепремиерът
Комисията по историческите въпроси между България и Северна Македония не работи, алармира вицепремиерът Снимка: BULGARIA ON AIR

Смесената междуведомствена комисия по историческите въпроси между България и Северна Македония не работи, алармира вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Комисията зациклила върху живота и делото на Гоце Делчев.

"Три дни скопската страна отказва да признае очевидния, документиран и признат от самия Гоце факт, че войводата е българин по народност", пише Каракачанов в прессъобщение от името на ВМРО, предава News.bg.

Македонците признали, че Гоце Делчев е роден в екзархийско населено място - Кукуш, че е бил екзархийски учител, но забравили чия е Екзархията. Те забравили също и скръбното изказване на Гоце Делчев от писмото му до Никола Малешевски: "... когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест".

Според вицепремиера тази болест са били разделенията. Днес в Скопие обаче още имало хора, които търсели тези разделения.

Нещо повече - според него македонците само ни използвали, за да се домогнат до ЕС и НАТО.

"Докато България търси сътрудничество и обща полза, елитът в Скопие тупа топката и се опитва да ни замазва очите, за да си прокара политиката за НАТО и ЕС", се посочва в писмото.

Комисията очевидно не работила, защото през цялото време се прокарвало разделение между "македонско" и "българско". Имало внушения, че към онзи момент става дума за различни народи.

В резултат от работата на комисията се предлагало най-вече заедно да се чества 7 октомври - денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. Между другото били споменати и други възможни дати, но без никаква конкретност и без никакво видимо намерение общо да се отбелязват заедно рождението и смъртта на Делчев.

"За мен подобно предложение е откровена подигравка, която всъщност минира процеса на подобряване на отношенията между двете страни", категоричен е родолюбецът.

По думите му досега процесът на разведряване със Скопие се дължал най-вече на великодушието на България и на ангажираността на международни фактори.

"Но явно време е България да втвърди позицията си, подобно на гръцката страна", иска Каракачанов.

Според него ако работата на междуведомствената комисия продължи в тази посока, българската делегация трябва да стане от масата с всички възможни последствия за европейската и натовска ингерация на Северна Македония.

"Вината за това няма да бъде наша", допълва Красимир Каракачанов.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари