Каракачанов: Лидери на протеста се интересуват само от удобните места в парламента

0
Така нареченото кафяво трио и другите самообявили се за лидери на протеста всъщност не се интересуват от фундаментални промени
Така нареченото кафяво трио и другите самообявили се за лидери на протеста всъщност не се интересуват от фундаментални промени Снимка: БГНЕС

Коалиционният партньор на ГЕРБ и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обясни, че премиерът още рано сутринта го е запознал с решенията си и промените в основния закон, които ще внесе ГЕРБ

Вицепремиерът отвърнал "Добре, само че ние поставяме и тези наши виждания за промени в Конституцията", разкри той в интервю за Dariknews.

А впоследствие и ВМРО излезе с 6 предложения за промени, сред които образователен ценз до 16 г., увеличени президентски правомощия, задължителна казарма, отмяна на института ВНС. В противен случай, по думите му, няма смисъл да сее отваря изобщо Конституцията заради само две промени в частта за съдебната власт и за парламента.

"Дали ще се отиде към ВНС, зависи от това дали политическият елит може да постигне някакъв консенсус по това какво ще се променя. Извинявайте, ама само за намаляване на броя на народните представители в парламента и за разделяне на ВСС на две камари на съдиите и на прокурорите не виждам смисъл да губим поне година-година и половина за провеждане, правене на нова Конституция, 400 депутати, които във ВНС ще ги издържа данъкоплатецът. И накрая в тази Конституция трябва да се напише, че с нея се отменя ВНС като един отживял институт. Така че, ако по тези неща няма съгласие, ние нямаме никакъв ангажимент да подкрепяме идеята за свикване на ВНС. В края на краищата - нали искаме промени", коментира Каракачанов.

В отговор на упреците, че управляващите искат да спечелят време, Каракачанов коментира: "Първо не искам да печеля никакво време. В края на краищата, изборите са основното средство, от което се разбира кой колко влияние има в обществото, а не колко силно викаш или колко платени протестъри си извадил да затворят онази или другата улица. Изборите са единственото средство", отсече той.

"След като повече от един месец искаха промени в Конституцията, сега се дава възможност тези промени да бъдат направени по единствения най-добър начин, а не чрез кръпки, каквито бяха кръпките, когато Христо Иванов беше министър в предишното правителство на Бойко Борисов. Ако искат. Ако не искат, и тази Конституция може да върши някаква работа", коментира пред Dariknews вицепремиерът.

По повод негативните реакции на лидери на протестите, които вече не искат конституционни промени и ВНС, Каракачанов заяви:

"Което какво означава - че така нареченото кафяво трио и другите самообявили се за лидери на протеста всъщност не се интересуват от фундаментални промени, за каквито говорят, уж и каквито иска обществото, а се интересуват от предсрочни избори, за да могат да седнат на удобните места в парламента и да получават едни много добри заплати".

"Ако говорим за някаква промяна в обществото, тя може да стане само след фундаментална промяна в Конституцията. На базата на тази промяна може да се променя и законодателството. Най-бързата промяна може да стане с ВНС. Няма как да стане с обикновено НС, каквото е това или каквото ще бъде следващото", добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ставам все по привлекателна за мъжете! Вече имам 200 буркана лютеница и 400 литра ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук