Кандидатът на опозицията в Турция набира преднина пред Ердоган

1
Ако тази тенденция продължи, Кемал Кълъчдароглу ще излезе победител на президентските избори на 14 май
Ако тази тенденция продължи, Кемал Кълъчдароглу ще излезе победител на президентските избори на 14 май Снимка: Фейсбук

Ако тази тенденция продължи, Кемал Кълъчдароглу ще излезе победител на президентските избори на 14 май

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изостава след основния си опонент Кемал Кълъчдароглу, който ръководи лявоцентристката Републиканска партия, показват проучвания, публикувани два месеца преди президентските избори на 14 май.

В момента Кълъчдароглу води с приблизително 56% от гласовете, докато Ердоган изостава с едва 44%, установи проучване на Europe Elects, цитирано от EURACTIV.

Ако тази тенденция продължи, Кълъчдароглу ще излезе победител и ще замени Ердоган, който през 2017 г. увеличи президентския мандат от четири години на пет.

На партийно ниво формацията на Кълъчдароглу също води с около 44%, докато алиансът, воден от дясната Партия на справедливостта и развитието на Ердоган, се печели 38%.

Въпреки тези обещаващи резултати от социологическите проучвания за опозицията, има опасения относно демократичните резултати в Турция и дали Ердоган ще е готов да се откаже от властта, ако бъде победен.

Неговата администрация е изправена пред обвинения в подкопаване на демократичните норми през последните години, а критиците твърдят, че той консолидира властта и репресира политическата опозиция.

С наближаването на изборите мнозина в Турция и по света ще следят отблизо резултатите и какви последици могат да имат за бъдещето на демокрацията в страната.

Кълъчдароглу ще се възползва от триумфа на опозицията през 2019 г., когато Републиканската партия победи управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган в Истанбул и други големи градове на местните избори, благодарение на подкрепата на други опозиционни партии.

Кризата на разходите за живот на фона на необузданата инфлация, годините на икономически сътресения и последиците от опустошителното земетресение от 6 февруари подкопаха подкрепата на Ердоган, давайки на Кълъчдароглу още едно предимство.

Проучванията предполагат напрегнати президентски и парламентарни избори, които ще решат не само кой ще ръководи Турция, но и как ще бъде управлявана, накъде се е насочила икономиката ѝ и каква роля може да играе за облекчаване на конфликта в Украйна и Близкия изток.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари