Камерунският президент отбеляза 40 години на власт

1
Бия е вторият най-дълго управляващ лидер в Африка след президента на Екваториална Гвинея Теодоро Мбасого, който е на власт от 1979 година
Бия е вторият най-дълго управляващ лидер в Африка след президента на Екваториална Гвинея Теодоро Мбасого, който е на власт от 1979 година Снимка: Getty Images / Guliver

Бия е вторият най-дълго управляващ лидер в Африка след президента на Екваториална Гвинея Теодоро Мбасого, който е на власт от 1979 година

Камерунският президент Пол Бия отбеляза 40 години на власт в неделя, но остана като цяло извън фокуса на общественото внимание. 89-годишният държавен глава е единственият лидер, когото повечето жители на централноафриканската страна познават, отбелязва Ей Би Си, предава БТА.

Хиляди негови привърженици се събраха в столицата Яунде, за да отпразнуват годишнината, но там имаше само гигантски портрети на президента, докато самият той отсъстваше.

Бия не се е появявал на публични места от посещението на френския президент Еманюел Макрон през юли. Укази и снимки на Бия, който приема различни дипломати, редовно се публикуват в профилите на президента в социалните мрежи.

"Откакто нашият баща пое властта, живеем в мир, той ни защитава добре", заяви привърженикът на Бия Пол Амбаса в неделя. "Бог да го пази!"

Същия ден обаче критиците на режима на Бия облякоха траурни дрехи на фона на празненствата.

"6 ноември се смята за ден на национален траур, защото Бия наследи богата, просперираща и развиваща се страна", заяви критикът Дарлинг Нгуево. "Бия се зае да разруши всички сектори на живота и обществото." "Корупцията се е настанила в страната. Лошото управление също. Пол Бия е стар и публичните му изяви са рядкост, а това се случва на фона на борбата за наследяването му", допълва той.

Бия е вторият най-дълго управляващ лидер в Африка след президента на Екваториална Гвинея Теодоро Мбасого, който е на власт от 1979 година.

Бия е бил министър-председател на Камерун и става президент през 1982 г., след като предшественикът му, първият президент на Камерун след обявяването на независимостта на страната от Франция, се оттегля поради здравословни причини.

През следващите години повечето назначения на Бия са на членове на собствената му етническа група бети, която бързо се превръща в доминираща на висшите постове в местните власти, както и в кабинета на премиера.

През 1984 година Бия оцелява след опит за преврат. Когато през 1992 година най-накрая се провеждат първите многопартийни избори в страната, Бия побеждава съперника си от опозицията само с 4 процентни пункта.

Според политическите анализатори през последвалите десетилетия партията на Бия използва всички средства, от измами до промяна на избирателните райони, за да увеличи победите си и законодателното мнозинство на управляващите. Групи за защита на правата на човека го обвиняват в безскрупулни силови тактики, включително изтезания и сплашване на опоненти.

През последните години Бия е изправен пред различни предизвикателства, които варират от сепаратисткото движение в англоезичните провинции на Камерун до заплахата от страна на ислямските екстремисти, свързани с базираната в Нигерия групировка "Боко Харам".

Критиците изтъкват ролята, която играе корупцията, за утвърждаването на режима на Бия, като се твърди, че плячката от нея отива при неговите съюзници в правителството, силите за сигурност и семейството на президента.

Политическият анализатор Аристид Моно заяви по повод празненствата около 40-годишнината от управлението на Бия, че: "Хората, които отговарят за тези разнородни мобилизации, са силно повлияни от логиката на клиентелизма, тъй като всеки се опитва да изтъкне предаността си, да покаже много вярност и лоялност".

Проявите на лоялност стават особено важни с напредването на възрастта на Бия. Синът на президента, Франк Бия имаше по-видимо присъствие редом до баща на проявите. Някои смятат, че той се позиционира като възможен наследник на Пол Бия.

Съществуват и опасения, че след края на дългия мандат на президента, в страната с над 200 различни етнически групи може да настъпи хаос.

"Бия не е отделил време, за да подготви приемник, някой, който би могъл да наследи властта му", предупреждава Моно.

Според изданието "Африка рипорт" обаче, той всъщност подготвя свой наследник - Аламин Усман Мей, син на негов близък съюзник, смятан от президента практически за доведен син. Той е свикнал с политическите игри в столицата Яунде, няма силни врагове, произхожда от недоволните от управлението северни части. Ако президентът го посочи за свой наследник, има всички шансове наследяването да премине успешно и да се избегне война между клановете.

В Камерун на практика няма силни военни лидери, които да извършат военен преврат по примера на други страни от региона. Президентът Бия е взел мерки това да не се допусне, смятайки популярните военни за заплаха, отбелязва изданието.

А докато моментът дойде, темата за евентуалния наследник на Бия остава табу в Камерун.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари