Камери ще следят плакатната война в Русе

0
Кметът Пенчо Милков се закани да се подава жалби в РИК при всяко нарушение и призова политическите сили да правят същото
Кметът Пенчо Милков се закани да се подава жалби в РИК при всяко нарушение и призова политическите сили да правят същото Видео: Русе Медиа

Кметът Пенчо Милков се закани да се подава жалби в РИК при всяко нарушение и призова политическите сили да правят същото

24-часово видеонаблюдение от страна на Общината ще се осъществява по време на предизборната кампания на местата, където се лепят агитационните материали, съобщи по време на консултациите за секционните избирателни комисии кметът на Русе Пенчо Милков. Той заяви, че Общината ще подава жалби в РИК при всяко нарушение и призова политическите сили да правят същото, като информират и органите на реда, предава Русе Медиа.

Темата бе повдигната от представителя на „Демократична България-Обединение“ Евгений Хараламбиев, а Татяна Нахабедян от „Има такъв народ“ призова партиите да не хабят хартия за плакати. Тя определи като безсмислено лепенето на предизборни материали цял месец, още повече, че плакатната война унищожава част от тях.

Кметът Пенчо Милков коментира, че е напълно достатъчно да се слага по един плакат на дадена листа, за да могат хората да видят лицата на кандидатите, а оттам нататък да се ползват възможностите на интернет. Той призова всички участници в изборите към позитивна и толерантна кампания, без очерняне на опонентите.

Самите консултации за ръководства на секционните избирателни комисии преминаха в дух на консенсус и конструктивност.

ГЕРБ-СДС имаха право на 197 ръководни позиции в СИК и предложиха 80 председатели, 50 зам.-председатели и 67 секретари.

„Има такъв народ“ запълниха квотата си от 134 души с 32 председатели, 96 заместници и 6 секретари.

„БСП за България“ обясниха, че ще предложат 57 председатели и 56 секретари, без зам.-председатели, което се оказа прецедент – политическа сила да няма хора на тази позиция.

ДПС имаха 78 ръководни места и издигнаха 11 председатели, 59 заместници и 8 секретари.

„Демократична България-Обединение“ разпредели своите 71 души така : 24 председатели, 24 заместници и 23 секретари.

„Изправи се! Мутри вън“ имаха 37 позиции, но предложиха с 8 души по-малко – 15 председатели, 13 заместници и 1 секретар.

Така общата бройка – по 210 души за всяка позиция във всички 210 редовни секции, не можа да излезе. Председателите се оказаха 219, заместниците – 242, а секретарите – едва 161.

ГЕРБ първи направиха компромис, като намалиха председателите си и прехвърлиха бройките към секретарите. Примерът им, макар и по-скромно, последваха останалите политически сили, с изключение на ДБО, които категорично заявиха, че няма да променят нищо.

Последваха още отстъпки от останалите участници, а ИСМВ допълниха липсващите 8 души от квотата им. Така броят на ръководните постове в комисиите бе уточнен според изискванията и консултациите приключиха със съгласие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари