Калин Стоянов оглави Националния оперативен щаб за украинските бежанци

0
Вътрешният министър ще отговаря за украинските бежанци
Вътрешният министър ще отговаря за украинските бежанци Снимка: БТА

Вътрешният министър ще отговаря за украинските бежанци

Премиерът акад. Николай Денков определи министъра на вътрешните работи Калин Стоянов за ръководител на Националния оперативен щаб, който планира, управлява, координира и контролира действията на държавата по прием, настаняване, интегриране и подпомагане на граждани на Украйна с временна закрила в България. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В състава на щаба влизат представители на министерства, агенции и организации, които имат отношение към обезпечаването на неговите задачи.

Към Националния оперативен щаб са създадени и три междуведомствени работни групи - за оценка на уязвимост и определяне на нуждата от настаняване на украински граждани с временна закрила, по социални въпроси, заетост и интеграция, както и за координация с неправителствени и надправителствени организации.

България има най-голям дял на непридружени непълнолетни лица, които кандидатстват за убежище в държавите членки на Европейския съюз, съобщиха от Детския фонд на обединените нации (УНИЦЕФ) преди седмица.

През 2022 г. Държавната агенция за бежанците (ДАБ) при Министерския съвет е регистрирала рекорден брой молби за международна закрила: 20 407, от които 5141 са от деца, включително 3348 непридружени и разделени от семействата си. 589 са непридружените украински деца, получили временна закрила в България от началото на конфликта в Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    До тоя плужек калин
    Калинеее пукни продажна хохло разпоебана!
  • 6
    2
    aha
    Ако толкова усилия се полагаха и за Българи, то може би НЯМАШЕ ДА СЪБИРАМЕ КАПАЧКИ ЗА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ !
  • 1
    1
    aha
    ХА-ХА-ХА
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари