Калифорния е заплашена от потоп

0
Има опасност от скъсване на най-високата язовирна стена в САЩ
Има опасност от скъсване на най-високата язовирна стена в САЩ Видео: Канал 3

Повече от 130 хиляди жители на американския щат Калифорния бяха евакуирани заради опасност от скъсване на най-високата язовирна стена в САЩ - на язовир Оровил. 

Водата може да пробие за час, съобщи във Facebook шерифът на окръг Бате. Издадено е нареждане за незабавна евакуация на намиращите се на ниско равнище на територията на Оровил и по-надолу по течението на реката, предаде Канал 3.

Според шерифа ерозията на аварийния преливник може да доведе до "неконтролируемо изпускане на водата от езерото Оровил". Обемът на водата в него е над 4,3 милиарда кубически метра.

За да се избегне разрушаване на стената е започнало контролирано изпускане до близо 3 хиляди кубически метра в минута. Преди това бе повреден основният изпускател.

Резервният изпускател може да се разруши за около час, което ще доведе до разливане на огромно количество вода от езерото в северната част на Калифорния.

В Оровил живеят около 16 хиляди души, които трябва да се отправят към град Чико, разположен северно от града. Водата започна да тече през резервния преливник в събота след проливните дъждове.

Според властите процесът ще продължи. Освен това водата започна да прелива през основния преливник, който е сериозно пострадал от ерозия. 

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари