Какво знаем и какво не? Докъде стигна делото за смъртта на Милен Цветков

0
22-годишният Кристиан Николов е обвинен за умишлено причиняване на смърт при катастрофа, за което законът предвижда от 15 до 20 г. затвор, но и доживотна присъда
22-годишният Кристиан Николов е обвинен за умишлено причиняване на смърт при катастрофа, за което законът предвижда от 15 до 20 г. затвор, но и доживотна присъда Снимка: БГНЕС

22-годишният Кристиан Николов е обвинен за умишлено причиняване на смърт при катастрофа, за което законът предвижда от 15 до 20 г. затвор, но и доживотна присъда

Четири месеца продължава вече процесът срещу 22-годишния Кристиан Николов, обвиняем за умишленото причиняване на смъртта на телевизионния водещ Милен Цветков при катастрофа на Великден миналата година. Делото обаче е далеч от края си. До момента бяха приети няколко експертизи и бяха разпитани свидетелите, включително спътниците на подсъдимия и неговите близки.

Какво се изясни до момента в съдебната зала и какво предстои да научим? Dir.bg обобщава фактите по делото, присъдата по което може да е и доживотен затвор за Кристиан Николов.

Катастрофата

На 19 април 2020 г. Милен Цветков спира с лекия си автомобил "Субару Форестър" на червен светофар на кръстовището на ул. "Хенрик Ибсен" и бул. "Черни връх". Секунди по-късно джипът Ауди Q7, управляван от 22-годишния Кристиан Николов, удря колата на журналиста с висока скорост и без никакъв спирачен път. С помощта на очевидци на инцидента, Цветков успя да излезе от смачканото си субару и пристигналият екип на Спешна помощ го завари жив, но на път към болница той издъхна. 

Снимка: Булфото

Заради високата скорост, липсата на какъвто и да било опит да спре и откритите няколко наркотични вещества в кръвта му Кристиан Николов беше обвинен, че умишлено е предизвикал инцидента, причинил смъртта на журналиста. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Софийският градски съд даде ход на делото по същество на 23 февруари т.г., като в следващите няколко заседания бяха изслушани десетки свидетели. Сред тях бяха майката и братът на подсъдимия, както и годеницата му Симона Цанкова и приятелят му Георги Иванов, които бяха заедно с него в джипа. 

Ключовите свидетели

Сред първите свидетели, разпитани от градските магистрати, бе годеницата на Кристиан. Симона Цанкова разказа, че в деня преди фаталната катастрофа е решила да празнува рождения си ден. За целта тя и приятелите й решили да си направят пикник на Витоша. Полицаи, които ги видели обаче им обяснили, че събиранията на открито са забранени заради пандемията  и им съставили актове. Тогава купонът се преместил в дома на Кристиан и продължил до след полунощ. Всички употребявали алкохол. Цанкова бе категорична, че в къщата имало и наргиле, но не и дрога. Кристиан, твърди приятелката му, водел изключително здравословен начин на живот. Имал много критично отношение към наркотиците.

Снимка: БТА

На следващия ден, по обед, Кристиан, Симона и техният приятел Георги Иванов излезли на разходка. За целта взели джипа на майката на обвиняемия, защото той бил най-накрая на алеята за коли и ключовете били оставени в къщата на Кристиан. По време на катастрофата младата жена чела инструкции как да свърже плеър за музика с Bluetooth слушалки и не видяла откъде минават. Чула Георги да вика нещо, вдигнала глава и тогава се ударили в нещо, което тя не е видяла. Тя обаче заяви, че 22-годишният й приятел се е опитал да помогне на пострадалия Милен Цветков - бил си свалил обувката, за да я сложи под главата на журналиста. Правил му и изкуствено дишане.

Думите й бяха потвърдени пред СГС и от един от разпитаните полицаи. Той също каза, че Кристиан е помагал на пострадалия, сложил му е маратонка под главата, за да се освободи дишането и една тръбичка, за да не си глътне езика повторно. 

Четирима от преките очевидци обаче не потвърдиха версията на Кристиан и неговата приятелка.

Синът на бившия депутат от ГЕРБ Лъчезар Иванов - Георги, който е седял до подсъдимия в джипа, даде показания чак през май, тъй като учи в Италия и не успя да се върне в България заради карантинните мерки. 

По време на разпитите обаче той изпадна в някои противоречия. Едното от тях е твърдението, че Кристиан Николов е шофирал с 60-70 км в час, а в друга част от показанията си Георги казва, че приятелят му обичал да кара с висока скорост. Второто противоречие е, че шофьорът е заспал зад волана, като в същото време Иванов обяснява, че са говорили през цялото време с Кристиан и приятелката му, която се е возила на задната седалка. По никакъв начин свидетелят не казва, че Кристиан е заспал и по тази причина е възможно да е загубил контрол над автомобила.

Младият мъж заяви, че преди инцидента той, Николов и Симона не са употребявали алкохол и наркотици, но разказа, че Кристиан не се чувствал добре сутринта преди инцидента. По думите на Георги, приятелят му пиел чай за успокоение, защото много се притеснявал преди изпит. В напитката имало съставката CBD, която се извлича от конопа и се продава свободно на пазара, тъй като не е психотропна. Вечерта преди катастрофата Кристиан казал на Георги, който останал да спи у тях, че ще си приготви от този чай. 

За въпросния чай свидетелстваха и братът и сестрата на подсъдимия, както и тяхната майка. Денис Николов потвърди, че брат му Кристиан използвал чай и паста за успокоение, тъй като изпитвал напрегнатост и напрежение около ученето. Майката също потвърди, че синът използва чай, който му помагал да се отпусне. По думите й Кристиан не взимал наркотици, понякога употребявал алкохол.

Снимка: Булфото

Сестрата Анна Николова разказа, че освен чая, брат й имал и специална паста, от която си слагал под езика, когато изпитвал тревожност. И от двата продукта Кристиан имал както в София, така и в Германия, където учи.

Експертизите

След разпитите на свидетелите по делото, Софийският градски съд започна изслушването на експертите и приемането на ключовите експертизи. 

Първо бе разгледана химическата експертиза, която потвърди, че Кристиан е употребил три вида наркотици преди да седне зад волана - амфетамин, кокаин и марихуана. Експертите са установили 232 нанограма амфетамин на милилитър, а количеството, което не оказва ключово въздействие върху психиката, е до 100 нанограма. Според заключението им, това означава, че младежът е взел от наркотика не повече от денонощие преди катастрофата или системно приема наркотици. Като вид този наркотик не се разтваря във вода, обясниха специлистите. Според тях нито чаят, нито пастата, които Кристиан взема, съдържат тетрахидроканабинол - активната съставка на марихуаната. 

Съдът отхвърли възраженията на защитата, че вещите лица нямат необходимата квалификация, за да кажат дали подсъдимият е бил под влияние на наркотици и дали те са оказали влияние върху неговото поведение и прие изцяло химическата експертиза. Така версията на защитата за случаен прием на наркотиците от подсъдимия бе категорично оборена.

Последва изслушването на комплексната техническа и медицинска експертиза. Категоричното й заключение бе, че травмите, които Милен Цветков е получил, след като автомобилът му е ударен от джипа на Кристиан Николов, са били такива, че смъртта на телевизионния водещ е била абсолютно неизбежна и няма общо с навременната или ненавременна правилна или неправилна първа медицинска помощ, която пристигналият на място екип на Спешна помощ е оказал.

Според експертите колата на журналиста е ударена от автомобила, управляван от Кристиан Николов, със скорост от 99 километра в час.

Тъй като автомобилът, който е управлявал подсъдимият е с доста по-голяма площ и по-голяма маса, се е получила много голяма кинетична енергия, от която колата на Милен Цветков изхвърча буквално в центъра на кръстовището, а тялото на журналиста се е притиснало силно между шофьорската седалка и волана. От това настъпва първоначално частично, а в последствие и пълно разкъсване на аортата. Започва кръвоизлив, който буквално за няколко минути притиска сърцето и спира неговата дейност. 

През първите няколко минути само външният слой на аортата се е запазил. Това е и причината Цветков да успее да излезе от колата, свидетелстваха още експертите.

От автотехническата експертиза стана ясно още, че Кристиан Николов е започнал да ускорява скоростта 270 метра преди сблъсъка. Няма данни за опит да спре. Малко вероятно е подсъдимият да е заспал зад волана, както твърдеше пътувалият до него Георги Иванов. Според експертите това е невъзможно, когато има ускорение и няма промяна на движението.

Има биологична ДНК експертиза, която по безспорен начин установява местонахождението на обвиняемия в автомобила и местата на всеки от спътниците му. С нея се изключват всякакви съмнения относно това кой е шофирал.

Какво предстои?

На първо място градските магистрати трябва да изслушат и евентуално да приемат ключовата психиатрично-психологическа експертиза. Тя трябва да даде заключение дали към момента на катастрофата младият мъж е разбирал смисъла на своите действия т.е бил ли е вменяем, възприемал ли е обстоятелствата около себе си и бил ли е наясно, че ограничението на скоростта в участъка е 50 км/ч.

През юли м.г. по време на заседание за гледане на мярката за неотклонение на подсъдимия стана ясно, че Кристиан е отказал да му бъде направена психиатрично-психологическа експертиза. Тогава адвокатът на семейството на Милен Цветков - Менко Менков обясни, че тя обаче може да бъде изготвена и без младежът да дава изявления пред вещите лица.

Снимка: Булфото

Пред градските магистрати показания ще даде и патологът, извършил аутопсията на журналиста. 

След като бъдат разгледани тези експертизи, страните ще имат право да поставят свои допълнителни искания. До момента защитата на Кристиан Николов не е отправила подобни, но е сигурно, че ще има такива. Очакват се и обясненията на самия подсъдим.

Ако съдът приеме исканията на защитата, делото ще продължи в следващи заседания. Ако съдът ги отхвърли, ще се насрочат заседания за пледоарии, след които магистратите трябва да обявят своето решение.

Присъдата на Софийския градски съд обаче ще е само първата стъпка от процеса. Тя ще може да се обжалва и протестира пред апелативните магистрати, а последната дума за наказанието на 22-годишния Кристиан ще има Върховният касационен съд

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари