Какво трябва да знаем за тенджерата под налягане

3
Много важно за вашата безопасност е да намалите котлона веднага след изпускането на пара от вентила
Много важно за вашата безопасност е да намалите котлона веднага след изпускането на пара от вентила

Ако искате да приготвяте бързо, икономично и здравословно своите ястия, на всяка цена си купете тенджера под налягане.

В нея ще готвите два пъти по-бързо, особено когато става въпрос за месо и варива. Зеленчуците и рибата нямат толкова често място в нея, защото при високата температура ще се приготвят бързо и опасността да се разварят и разкашкат е голяма. Затова пък всяко едно месо ще стане по-крехко и по-сочно, а боб може да имате за нула време дори без да сте го киснали.

Изберете подходящата тенджера в зависимост от членовете на семейството ви. Не са евтини, но недейте да пестите от тенджерата под налягане – купете си хубава, с двойно дъно, и инвестицията ще ви се върне след време, защото ще харчите много по-малко ток за готвене.

Освен това по-скъпите тенджери са напълно обезопасени. И може да ги ползвате като обикновени, ако не слагате капака.

Задължително спазвайте рецептата, когато готвите в такъв съд. Важно е да спазите времето на висока температура, както и на ниска, а понякога дори няколко минути правят разлика и може да „изпуснете“ манджата. Имайте предвид, че времето се брои от момента на завиране, а не на пускане на котлона. След изключването на печката варенето в тенджерата продължава още половин час.

Много важно за вашата безопасност е да намалите котлона веднага след изпускането на пара от вентила. От него трябва да започне да излиза по съвсем малко пара.

Винаги в тенджерата под налягане се готви с течност, но нейното количество трябва да е по-малко отколкото бихте сложили в обикновена тенджера, защото течността тук не се изпарява, тя остава в съда. Освен това с по-малко вода продуктите запазват своите витамини.

Друго важно правило е да не препълвате тенджерата. Обикновено те имат отвътре маркер, който показва докъде максимално може да запълните съда. Не превишавайте тази граница, защото парата няма да има място. Обикновено продуктите не бива да са повече от 2/3 от обема на тенджерата, а течностите не трябва да надвишават средата й. Ако готвите продукти, които набъбват, не трябва да препълвате повече от половината тенджера.

Ориентировъчно време за приготвяне на продукти в тенджера под налягане:

стар фасул: 20-25 мин

зелен фасул: 20-25 мин

леща: 15-20 мин

грах: 12-15 мин

ориз: 7-9 мин

картофи: 8-10 мин

карфиол: 8-12 мин

пилешко месо: 20 мин

свинско месо: 35-45 мин

телешко месо: 40-45 мин

говеждо месо: 45-50 мин

риба: 4-7 мин

зеленчукова супа: 4-6 мин

картофена супа: 6-8 мин

царевица на кочан: 5-6 мин

Важно!

Никога не отваряйте тенджерата под налягане със сила. Вътрешното налягане трябва да е отстранено и тогава с лекота ще може да отворите съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари