Какво ще представлява Интермодалния терминал в Русе?

1
Народният представител Иван Белчев зададе въпрос към транспортния министър
Народният представител Иван Белчев зададе въпрос към транспортния министър Снимка: НКЖИ

Народният представител Иван Белчев зададе въпрос към транспортния министър

В качеството си на народен представител зададох въпрос за Интермодалния терминал в Русе към министъра на транспорта и съобщенията, г-н Христо Алексиев, пише Иван Белчев във Фейсбук.

Той публикува отговора му, от който става по-ясно за първоначалния и бъдещ капацитет на терминала, новата гара на Русе, допълнителния паркинг за тирове и маршрутите на влаковите композиции.

По проект ,,Изграждане на интермодален терминал в Северен централен район на планиране в България - Русе“, финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) е предвидено изпълнение на базова и довеждаща инфраструктури, които да осигурят първоначален капацитет на терминала при нормална експлоатация от 57 600 ТЕУ/година. За информация -1 ТЕУ (стандартна еквивалентна единица) се равнява на 20 футов (6,1 метра) стандартен контейнер.

Дневният капацитет зависи от спецификата на товаро-разтоварните операции, но при стандартна експлоатация може да се обработват приблизително по две влакови композиции (пълно товарене и разтоварване) на ден или около 240 ТЕУ/ден.

Оперирането на терминала се предвижда да се извършва от независим концесионер (оператор), избран по реда на Закона за концесиите, който съгласно инвестиционната му програма ще има възможност да развие капацитета на терминала до 230 400 ТЕУ/година.

По проекта, финансиран от НПВУ, за нуждите на оперирането на терминала е предвидено изграждане на нова приемно-отправна гара (Терминална гара Русе - изток) от три приемно-отправни коловоза и един товаро-разтоварен коловоз в терминала.

При изчерпване на първоначалния капацитет, ще има опция за доразвиване на терминалната площадка до четири товаро-разтоварни терминала (три нови коловоза), съгласно инвестиционната програма на бъдещия концесионер (оператор) и достигане на максимално изчисления капацитет от 230 400 ТЕУ/година.

По проекта, финансиран от НПВУ ще бъде изградена терминална площадка с приблизителни размери 600/60 м, на която ще оперират мобилните товарачи и ще се складират ТЕУ (контейнери 20 фута, 40 фута, полуремаркета и т.н). Извън очертанията на терминалната площадка се предвижда изграждане на паркинг за тирове за изчакване. Конкретните характеристики ще бъдат уточнени след изготвяне на Актуализиран генерален план и технически проект, които са част от дейностите по проекта.

В правата на бъдещия концесионер ще бъде да организира в зависимост от вида ТЕУ товаро-разтоварната и складовата дейност в рамките на терминалната площадка, както и организацията на пропускане в терминала, съответно паркиране на тирове извън терминала.

Концесионерът ще може да осъществи допълнително разширение на терминалната площадка до границите на имота на НКЖИ и съответно увеличение на капацитета на складовите площи и възможностите на терминала в съответствие с инвестиционната си програма.

След изпълнението на проекта, влаковите състави ще имат възможност без преминаване през натоварената гара Русе - Разпределителна за директна връзка към Дунав мост (Гюргево-север) и Варна - направление север-юг (връзка Североизточна Европа Турция). Връзката със София ще се осъществява през гара Русе-Разпределителна.

В допълнение, проектът за ИМТ Русе следва да се разглежда като неразделна част от планирания проект за изграждане на трети комбиниран (пътно-железопътен) мост над р. Дунав, при Русе - Гюргево. Предварителните дейности вече са стартирали, като е постигнато споразумение между МТС, МРРБ, управителите на железопътната и пътната инфраструктура, както и община Русе за определяне на области на сътрудничество и взаимопомощ при подготовката и изграждането на съоръжението. В допълнение предстои и подписване на Споразумение между България и Румъния за координация при изграждането на моста, включително и при идентифициране на източниците за финансиране като Механизъм за свързване на Европа, сектор „Транспорт“ 2021-2027 г. и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Онлайна
    Хубава работа ама заБелена
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари