Какво се прави във всеки ден от Страстната седмица?

0
Великденските празници започват в понеделник, 10 април и завършват в събота, 15 април
Великденските празници започват в понеделник, 10 април и завършват в събота, 15 април

Великденските празници започват в понеделник, 10 април и завършват в събота, 15 април

Страстната седмица е най-важната и последна седмица от Великия пост. Той подготвя православните вярващи за Великден, пречиствайки телата и душите им. За да посрещнете Великден с достойнство, трябва да знаете кога се празнува Страстната седмица през 2023 г., какви са характеристиките на всеки ден, пише За Жената.

Страстната седмица през 2023 година

Великденските празници започват в понеделник, 10 април и завършват в събота, 15 април. Всеки от тях традиционно се нарича Велик. Последната седмица преди Великден е период, когато обичайният църковен начин на живот се променя донякъде:

  • провеждат се специални богослужения;
  • забранява се поменът на мъртвите;
  • дните за възпоменание на светците не се празнуват;
  • сватбите са забранени;
  • децата не се кръщават.

Всичко това кара миряните да се впуснат в историята на всеки Великден и да си припомнят събитията, предшестващи чудното възкресение на Исус.

Характеристики на Страстната седмица по дни

Основното правило за миряните е да посещават редовно църквата и да продължат да се придържат към правилата на Великия пост. Специални обичаи са свързани с всеки ден от Страстната седмица. Освен това някои от тях са свързани с църковни традиции, а други с народни такива.

Велики понеделник

Духовниците напомнят на вярващите историята за продажбата на Йосиф в робство. Той бил предаден от братята си. Те също започват седмицата преди Великден с притчата на Христос за безплодната смокиня.

В народа понеделник се свързва с активна подготовка за Великден. За този период се подготвят дърва за огрев и храна за животни за една седмица, до следващия понеделник. Къщата се почиства.

Велики вторник

В храмовете се провеждат богослужения, в които се говори за проповедите на Христос, както и за завръщането му в Йерусалим и Второто пришествие.

На втория ден от Страстната седмица трябва да се отървем от всичко излишно, да изнесем боклука от къщата. Миряните се стараят да правят колкото се може повече добрини. В същото време те отказват забавление, танци и пеене. Славянските домакини започват да приготвят храна за великденската трапеза.

Велика сряда

Богослужението е посветено на историята за предателството на Юда, който продал Божия син за 30 сребърника. Припомня се и друго важно събитие в сряда – измиването на краката на Исус Христос от грешник. Желаещите могат да се изповядат, да се отърват от грехове и оплаквания.

Обичайно е хората да извършват леко почистване, измиване, смяна на завесите с чисти. Купуват се яйцата за Великден и се приготвя „четвъртъчен сапун“. Тоест, чисто блокче сапун се оставя извън прага, а след това на сутринта членовете на домакинството се измиват с него.

Велики четвъртък

По време на службата се говори за Тайната вечеря. В църквите се провежда причастие. Но това тайнство е достъпно само за онези миряни, които вече са се изповядали пред свещеника и са се отървали от греховете си.

За късмет се е смятало да се изкъпеш преди изгрев слънце с четвъртъчен сапун. Смятало се, че това подобрява здравето. На Велики четвъртък се завършва почистването на къщата, освобождаваме се от негодувание и негативни мисли. Стопанките вече са започнали да пекат козунаци и да боядисват яйца. Приготвя се и четвъртъчна сол, мощен амулет срещу всякакви нещастия.

Велики петък

Това е най-тежкият ден от седмицата. Енориашите си спомнят как Исус Христос е бил разпнат за греховете на хората и след това погребан.

На този ден вярващите спазват строг пост. Ако е възможно, напълно отказват храната.

Въздържаме се от тежка работа, опитваме се да не правим нищо в къщата и в градината. Този ден се смята за време за размисъл.

Велика събота

Последният ден преди Великден. Енориашите слушат служба, в която се споменава погребението на Исус Христос.

В събота се правят последните приготовления. Миряните вечерта събират кошница с храна и вода за освещаване и се отиват в храма, за да участват в празничната служба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари