Какво представляват диамантените ленти по пътищата?

1
Франция е една от страните, които са най-сериозно ангажирани по пътя към „по-зелена” Европа
Франция е една от страните, които са най-сериозно ангажирани по пътя към „по-зелена” Европа Видео: NOVA

Франция е една от страните, които са най-сериозно ангажирани по пътя към „по-зелена” Европа

Страната задава тон по отношение на постигането на въглеродна неутралност до 2050 г.

Още преди две години във Франция заработиха специални пътни ленти, по които могат да се движат само автомобили, които превозват двама или повече души. Целта - насърчаване на споделеното пътуване, по малко задръствания и по-чист въздух, предава NOVA.

Общо три подобни ленти - в Гренобъл, Лион и Страсбург позволяват на хиляди хора всеки ден да стигат по-бързо до крайната дестинация в най-натоварените часове. Камери и солени глоби ще дебнат нарушителите, които се движат неправомерно по специалния участък

Това, което всъщност ще се случи от следващия месец, е че движението по тези ленти ще бъде контролирано, а нарушителите санкционирани. Тоест, ако в колата сте сам и не возите други пътници, но се движите в тази лента, ще бъдете глобявани”, обясни създателят на ECOV Тома Матан.

Лентата ще бъде активна само в пиковите часове. Камери ще улавят броя на пътниците в колата, а глобата за нарушители е 135 евро.

Превозвам хора още от началото на инициативата - вече три години. Имам пет пътувания на ден, общо 75 км. Месечните ми разходи са 600 евро. Започна да ми става трудно да ги покривам и тогава научих от колега, че има апликация за споделено пътуване. Заинтригува ме контактът с хора – не си сам в колата, има с кого да разговаряш. Екологичната част също”, заяви Яник.

Национален план насърчава споделеното пътуване във Франция. За такова се приема ежедневното придвижване на разстояние до 80 км. Към момента в 80% от случаите шофьорът е сам в своя автомобил, а поставената цел - достигане на 3 милиона пътувания до 2027 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари