Какво повишава цената на едно жилище?

1
Ако купувате имот с инвестиционна цел, не се хвърляйте в най-предпочитаните квартали, съветва експерт
Ако купувате имот с инвестиционна цел, не се хвърляйте в най-предпочитаните квартали, съветва експерт

Ако купувате имот с инвестиционна цел, не се хвърляйте в най-предпочитаните квартали, съветва експерт

Дребни подобрения в едно жилище могат да увеличат неговата продажна цена с от 3000 до 10 000 евро. Това твърди Александър Гергов, съдружник в агенцията за недвижими имоти Antre, предаде Economic.

По думите му подобрение на кухнята и банята в едно жилище, подмяна на мебелировката и освежаване на общите части, са сред факторите, които могат да увеличат цената на един имот.

"Кухнята и банята са помещенията, които изискват най-голяма инвестиция на новодомците. Ето защо ако успеете да освежите тези части на имота, така че да ги направите достатъчно атрактивни и модерни, то може да повишите цената значително“, пише Гергов в блога на агенцията.

Добрият вид на мазето и тавана също могат да увеличат цената на един имот, казват от Antre. Макар и на пръв поглед нещо незначително, все повече хора ценят подобни пространства, които позволяват да се складират ненужни вещи. Ако те са в добър вид, това определено би направило добро впечатление на купувача за качеството и поддръжката на целия имот.

Подобряването на функционалността на жилището също е важна стъпка. Преустройство на кухнята като част от хола, като по този начин отделната кухнята се превърне в малка спалня или кабинет. По този начин апартамента става „по-голям“ и функционален.

В какви имоти си струва да се инвестира през 2023 г.?

Когато говорим за покупка на имот с инвестиционна цел, е още по-важно математиката да е точна. Освен това обаче трябва да се имат предвид няколко обстоятелства.

"Разликата в продажната цена на двустаен апартамент в „Белите брези“ и „Надежда“ е от порядъка на 20 000 – 30 000 евро. Разликата в наема ще е 50 – 100 лв. в полза на по-популярния квартал. Затова ако купувате имот с инвестиционна цел, не се хвърляйте в най-предпочитаните квартали“, съветва Александър Гергов.

Важно е да се вземе предвид и локацията спрямо хората, които „бихте искали да наемат вашето жилище“.

Тенденцията за покупка, а не живот под наем ще се обърне в следващите месеци. Младите поколения са по-склонни да живеят под наем вместо да купят собствен имот. До този извод стигат анализаторите на една от водещите консултантски компании Colliers International в последния си доклад за пазара на жилища в Централна и Източна Европа.

Според доклада на компанията урбанизацията, недостигът на жилища и разрастващата се средна класа са основните двигатели на пазара на жилища в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Въпроси с 1 отговор.
    *** Въпрос към Радио Ереван: - Кои са вечните въпроси в България? Радио Ереван отвръща: - Вечните въпроси с България са два: "Кой е виновен?" и "Какво ще правим сега?". Питат пак радиото: - А знаете ли кой е вечният отговор? От Радио Ереван: - Вечният отговор и на двата въпроса е само един и е свързан с мамата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари