Какво означават флаговете на плажа?

0
Зелени, жълти и червени флагове не са всички флагове, които срещаме на плажа
Зелени, жълти и червени флагове не са всички флагове, които срещаме на плажа

Зелени, жълти и червени флагове не са всички флагове, които срещаме на плажа

Когато говорим за флагове на морето, обикновено считаме, че става въпрос за посочващите вълнението на морето и разрешено ли е влизането в него флагове, решени в 3 различни цвята, всеки от които има своето значение. На брега обаче може да видите много повече флагове от цветните и напомнящи нюансите на светофара зелен, жълт и червен флаг.

Сещате ли се за другите флагове на морето и знаете ли какво означават цветните флагове? В разгара на лятото и на прага на най-отпускарския месец ще ви запознаем с тях, подчертавайки значимостта им, както и това колко е важно да се съобразявате с тях в името на собствената ви безопасност.

Цветните флагове на морето: Приемайте сигналите и оставайте в безопасност

Оцветени в цветовете на светофара, тези флагове повтарят именно неговите светлинни сигнали – зелено – премини или влизането в морето е разрешено, жълто – прояви повишено внимание, червено – спри, влизането в морето е забранено.

Зелен флаг

Морето е равно като тепсия, вълни не се наблюдават, няма опасни явления. Влизането до шамандурите е разрешено за всички възрастни и за деца над 12 години без придружители, както и за деца под 12 години с придружител. Разрешени са водните спортове, плуването с надуваеми пособия или просто игрите във водата.

Жълт флаг

Вниманието следва да е повишено, лицата под 18 години да не влизат без придружител и както цяло е добре да не влизате сами, за да има кой да ви помогне при нужда. Силата на вълните не е застрашителна, но е достатъчна, за да ви събори и да доведе до риск за живота ви. Не използвайте надуваеми артикули, пропуснете водните игри. Ако жълтият флаг ви притеснява и като цяло се плашите от вълните, изберете месец юни или юли за своята почивка, тъй като през август се появяват ветрове, наречени мелтем, на които се дължи по-бурното море.

Червен флаг

Червеният флаг е сред най-неприятните и нежеланите флагове на морето. Да, знаем, че сте на морето за седмица и че искате да му се насладите, но червеният флаг сочи, че е изключително опасно и може да си позволите само да стоите на брега до глезените. Не подценявайте морето, дори да сте опитни плувци, спазвайте забраните, наложени от спасителите и флаговете.

Двоен червен флаг

По бреговете може да срещнете и двоен червен флаг. Той не е двоен, тъй като спасителят е разсеян и е повторил флага, а сочи двойна опасност – бурно море с високи вълни, съчетано с подводни течения. Подобна комбинация представлява пряка опасност за живота. При двоен червен флаг стойте по-далеч дори от самия бряг.

Освен цветните флагове на плажа се използват и други, които имат своето значение и ви информират мълчаливо. Сред тях са:

  • Жълто-червен флаг, обозначаващ край или начало на охраняема зона.
  • Флаг, изглеждащ като дъска за шах, сочи, че това е зона за сърфисти и е забранено плуването в нея.
  • Кафяв флаг сочи сериозно замърсяване на пясъчната зона или водата.
  • Флаг с лилав цвят предупреждава за морски обитатели, които не искате да срещате.
  • Син флаг – за природолюбителите този е любимият сред всички флагове на морето.

Следвайки флаговата сигнализация на плажа, можете да гарантирате своята безопасност и да се насладите на почивката си в максимална степен. Не забравяйте да следвате указанията на спасителите и да се съобразявате с условията на морето. Помнете, че вашата безопасност е важна и никога не трябва да рискувате живота си за едно къпане в морето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари