Какво е амла и как ни прави по-красиви?

0
Амлата на прах е много богата на флавоноиди
Амлата на прах е много богата на флавоноиди Снимка: Depositphotos

Млада кожа, блестяща коса

Грижата за красотата идва както отвътре, така и отвън. Кожата и косата се нуждаят от богата палитра от витамини, минерали и антиоксиданти, за да сияят, да бъдат здрави, по-млади задълго и с балансирана текстура. Плодът амла притежава качествата да подпомага красотата по много начини. Амла е сред най-полезните за кожата и косата естествени продукти, които ще им се отразят положително върху цялостното им състояние, здраве, блясък и жизненост, сподели Аз-жената.

Амла е индийско цариградско грозде, което се среща в тропическите райони на Азия, Китай, предимно в Индия. Използва се в аюрведа от векове. Най-разпространено е приложението му под формата на прах. В тази форма можете да намерите амлата в различни биомагазини и щандове.

Амла в прясно състояние, както и на прах, е изключително богата на витамин С – мощен антиоксидант, който насърчава синтеза и усвояването на колагена, действа противовъзпалително и се бори с оксидативния стрес, причиняващ увреждания в клетките и стареене.

Амла на прах е и много богата на флавоноиди, вид антиоксиданти, които помагат за намаляване на свободните радикали в тялото и вредните ефекти върху тъканите. Богат източник е и на калций, желязо, бета-каротин, витамини от група В.

Как да използвате амла на прах в красотата?

Амла за красива кожа

Скраб с амла на прах

Смесете 3 чаени лъжички амла на прах с една чаена лъжичка паста от тамаринд. Разбъркайте много добре. Нанесете върху лицето с масажиращи движения. Втрийте добре пастата. Оставете да изсъхне за около 10 минути. След това изплакнете с топла вода.

Почистваща смес с амла

Смесете равни части амла на прах, мед и кисело мляко до получаване на гъста паста. Нанесете равномерно по кожата и оставете да действа 20 минути, докато изсъхне. Измийте с топла вода и подсушете. Можете да правите това 5 пъти седмично.

Подхранваща маска с амла

Сварете листа от амла в малко вода. Прецедете отварата и оставете да изстине. Смесете 2-3 супени лъжици амла на прах с отварата и разбъркайте добре до получаване на паста. Сместа не трябва да е много течна, нито много гъста. Разбъркайте с 1 чаена лъжица мед и нанесете върху лицето. Отново оставете да изсъхне, преди да измиете.

Амла на прах за коса

Укрепваща маска

Смесете 2 чаени лъжици амла на прах с 2 чаени лъжици топла вода. Трябва да се получи паста. Добавете 1 чаена лъжица кисело мляко и 1 чаена лъжица мед. Нанесете равномерно върху скалпа. Разнесете надолу към краищата. Оставете маската да действа 30 минути и изплакнете обилно без отмиване с шампоан.

Маска против пърхот

Смесете 2 чаени лъжици амла на прах с 1 чаена лъжица шикакай на прах в купичка. Добавете 1 чаена лъжица извара и разбъркайте много добре до получаване на паста. Нанесете върху скалпа за 15 минути. Изплакнете и измийте с мек шампоан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари