Какво да сложим на трапезата за Голяма Задушница?

1
Прието е да се раздава сол и брашно, които символизират греховете на мъртвите
Прието е да се раздава сол и брашно, които символизират греховете на мъртвите

Днес е Голямата Задушница.

Празникът винаги се отбелязва в съботния ден срещи Неделя Месопустна.

През 2022 година Голяма Задушница се пада на 26 февруари. Задължително се извършва помен на мъртвите души.

Всяка година Задушниците се почитат в съботен ден, тъй като в седмичния празничен цикъл църквата е определила този ден от седмицата като ден за покойниците.

На Задушница се посещават гробовете на починали близки. Името „Задушница” произлиза именно от значението на този ден – молим се „за душата” на починалите. За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Поменът може да се извърши у дома, на гроба на мъртвите или в църквата. През деня се слагат общи софри. Важно е първата хапка и първата глътка вино да се поставят на земята, като те са за мъртвите. Винаги, когато се прави това, се изричат думите „Бог да прости“.

Вярва се, че ако около трапезата се появи пеперуда или друга мушица, това значи, че мъртвите души ни навестяват.

По много места на трапезите винаги се оставяло по едно празно място, за да има къде да седне покойникът. Прието е също да се раздава сол и брашно, които всъщност символизират греховете на мъртвите.

Грешно е да се оставя подавка на гробовете, защото гладни животни я изяждат и по този начин оскверняват душите на покойниците.

На Голяма Задушница на трапезата на хората е добре да присъстват вино, жито и пита. Могат също да се добавят агнешко месо, бонбони, сладки, плодове, сладкиши и други храни, които мъртвите са обичал ида похапват приживе.

Символика:

Житото е символ на Възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Иисус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари