Какво да правим, за да се предпазим от мълния?

0
На закрито, без метални предмети и телефони, по възможност в сгради, на които има монтирани гръмоотводи
На закрито, без метални предмети и телефони, по възможност в сгради, на които има монтирани гръмоотводи

На закрито, без метални предмети и телефони, по възможност в сгради, на които има монтирани гръмоотводи

"През последните 25 години в България средногодишно 1,7 български граждани губят живота си, поразени от мълния", съобщи за интервю за БНР климатологът Георги Рачев. Според него, по броя на поразените от мълнии България не е напред в статистиката, а самата статистика пък не представлява някаква мистерия - от април до септември климатичните условия у нас са такива, че бурите, придружени с гръмотевици и потенциална опасност от мълнии, не са рядко явление.

На закрито, без метални предмети и телефони, по възможност - със сгради, на които има монтирани гръмоотводи - това са само някои от съветите на професор Рачев какво да правим по време на летни бури, придружени със светкавици и гръмотевици.

В рамките на няколко дни в България са регистрирани три удара от мълния при хора. В единия случай нещата се развиха благополучно и пострадалата - 18-годишната Теодора, се възстановява в Университетската болница в Бургас.

Вторият случай обаче завърши трагично - семейство бе убито край брезнишкото село Гигинци.

Снощната буря в Стара Загора бе небесен спектакъл, стига този спектакъл да бъде наблюдаван без звук и откъм сухата страна на прозореца. В рамките на около 20-тина минути над града се изсипаха десетки гръмотевици. Тътените бяха оглушителни, заваля проливно, по някои от улиците в ниската част на града се образуваха реки, но за радост, всички се размина без инциденти. Знаят ли старозагорци - какво да направят, когато има гръмотевична буря и опасност от мълнии - събрахме мнението на част от тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари