Какви заплати получават служителите на Lidl в Германия

2
Плановете на компанията са от €12,50 на час да стане €14 евро от юни
Плановете на компанията са от €12,50 на час да стане €14 евро от юни Снимка: Dunavmost

Плановете на компанията са от €12,50 на час да стане €14 евро от юни

След конкурента си Aldi, дискаунтърът Lidl също ще увеличи минималната работна заплата и ще плаща повече пари на служителите си в Германия, съобщава Stern, цитиран от Money.bg.

И двете компании плащат на служителите си заплати, които са доста по-високи от законоустановената за страната минимална работна заплата - от 1 януари тя е 9,82 евро на час.

Плановете на Lidl са минималната работна заплата за служителите в Германия да се вдигне от €12,50 на €14 евро на час от юни.

Конкурентния дискаунтър Aldi също обяви в края на април, че ще увеличи минималната заплата за собствените си служители на 14 евро от юни. Компанията оправда повишението на надницата с инфлацията.

Това означава, че минималната заплата в двата най-големи германски дискаунтъра ще продължи да бъде много над законовата минимална заплата. Плановете са тя да се увеличи до 10,45 евро през юли 2022 г.

Днес Федералната статистическа служба на страната (Destatis) съобщи, че инфлацията в Германия през април в годишно изражение, според окончателната оценка, се е ускорила до 7,4% от 7,3% месец по-рано.

Показателят за годишния ръст на потребителките цени се превърна в рекорд за цялата история на наблюденията на Destatis.

Равнището на индикатора съвпадна с прогнозата на анализатори, анкетирани от портала DailyFX и предварителна оценка на Destatis.

Инфлацията достигна нов връх след обединението на Германия през март, отбелязва Destatis. За последен път толкова високи темпове на инфлация са наблюдавани през есента на 1981 г.

Цените на храните и безалкохолните напитки в Германия миналия месец се повишиха на годишна база с 8% и с 3,3% на месечна база. Услугите поскъпват с 2,3% за година и с 0,4% на месец. Цените на енергията за жилищата се увеличават съответно с 33,6% и намаляват с 1.6%. Цените на облеклото и обувките нарастват с 3,4% на годишно и 1,2% месечно.

През април на месечна база потребителските цени в Германия се повишиха с 0,8% от 2,5% през март, като стойностите също съвпаднаха с изчисленията на експертите.

В същото време потребителските цени в страната по стандартите на ЕС (хармонизиран индекс на потребителските цени), според крайната оценка, ускориха растежа до 7,8% на годишна база от 7,6% месец по-рано. През април те нарасна с 0,7% при 2,5% ръст, отчетен през миналия месец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари