Какви опасности ни дебнат в морето и басейна

0
Експерти обясниха какви болести могат да се хванат, докато плувате във водата
Експерти обясниха какви болести могат да се хванат, докато плувате във водата

Какви болести можете да хванете, докато плувате във вода

С настъпването на летния сезон, когато температурите достигне своя максимум, много хора отиват на море или на градски плажове, за да се разхладят.

Но плуването не винаги е безопасно, особено на местата, където водоизточникът е лошо почистен. Експерти обясниха какви болести могат да се хванат, докато плувате във водата, пише Здравето

Според дерматолога и клиничен миколог Валерия Склярова, всичко много зависи от чистотата на резервоара, в който човек ще се къпе. Лекарят отбеляза, че най-често "плувците" се заразяват в застояли застояли източници.

Там лесно можете да хванете гъбични заболявания. Например, цветен лишей често се среща при тези, които са се потопили в езера. Ситуациите са различни: някой се заразява за първи път, а който преди това е имал такова възпаление, възниква обостряне на заболяването и рецидив.

Друга заплаха, която очаква разхлаждащите се във водоемите, според лекаря, са всички видове бактерии, които при контакт с човешката кожа причиняват вреда:

- Може да попаднете на пиогенни коки - това са бактерии. Те причиняват гнойна кожна лезия, която също се нарича пиодерма.

Дребните насекоми, които живеят в близост до водоеми, могат да причинят голяма вреда, предупреди още Склярова.

- Често възпаление на кожата може да възникне поради атака на мушици или комари, които обичат влажни и топли места в близост до крайбрежните райони. Такива срещи с насекоми също провокират развитието на възпалителни процеси, сърбеж и образуване на пустули.

С особено внимание, според лекаря, трябва да пуснкате децата до водата, тъй като има много неприятни изненади за тях:

- Ако по време на къпане детето случайно е погълнало вода и е имало агресивни бактерии в нея, тогава е гарантирана остра чревна инфекция. Може да се прояви под формата на дизентерия.

Признаци на чревна инфекция са синдром на обща интоксикация и диария:

- Ако страдате от гадене, повишаване на температурата и учестяване на изпражненията - от 3 до 10 пъти на ден, то това е признак на инфекция.

В такива случаи трябва спешно да потърсите помощ от лекар и да не се самолекувате, за да не влошите състоянието си, заключи лекарят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари