Каква е съдбата на мъничката Афраа, родена под отломките в Сирия

1
Хиляди семейства по света пожелаха да осиновят момиченцето, но ето кой ще я отгледа
Хиляди семейства по света пожелаха да осиновят момиченцето, но ето кой ще я отгледа Снимка: БТА

Хиляди семейства по света пожелаха да осиновят момиченцето, но ето кой ще я отгледа

Едва поела първите си глътки въздух, образът на Афраа обиколи света и се превърна в символ на страданието, причинено от смъртоносното земетресение от 6 февруари.

Малкото момиченце се роди под развалините на срутена сграда в Сирия и осиротя веднага след това. Когато бе спасена, тя още беше свързана с пъпната си връв за своята майка, която не оцеля. Сега бебето носи нейното име, пише Дарик.

новородено <strong class='keys'>Сирия</strong>

БТА

Съдбата на момиченцето трогна целия свят и хиляди хора пожелаха да осиновят новороденото. Днес то има дом и ще расте при свои близки роднини. След ДНК тест сирийските власти са разрешили Афраа да бъде осиновена от леля си и чичо си.

Сега тя е едно от моите деца“, разказа нейният чичо по майчина линия Халил ал-Савади пред агенция Асошиейтед прес. „Няма да правя разлика между нея и моите деца“, обеща той.

новородено <strong class='keys'>Сирия</strong>

БТА

Видеозапис от спасяването на Афраа малко след труса обиколи социалните мрежи. Драматичните кадри показваха мъж, който излиза от отломките, докато носи малкото бебешко телце, покрито с прах. Съобщава се, че бебето е престояло под рухналата сграда повече от 10 часа. По думите на лекарите, когато новороденото е откарано при тях, то е било в много тежко състояние, с множество наранявания и рани по цялото тяло.

Сградата, в която живеело семейството му, рухва при земетресението с магнитуд 7,8 в Джиндайрис, град, контролиран от опозицията в провинция Идлиб. Майката започнала да ражда скоро след бедствието. Сред жертвите са бащата на Афраа, както четиримата й братя и сестри.

"Това момиченце означава толкова много за нас, защото от семейството й не ни остана никой освен това бебе“, сподели чичото пред агенция Ройтерс. „Тя ще бъде спомен за мен, за сестра ми и за всички наши роднини, които загинаха.

новородено <strong class='keys'>Сирия</strong>

БТА

Халил ал-Савади е присъствал на спасителната операция, когато бебето е извадено. Заради вълната от желаещи да я осиновят, чичото се притеснявал, че някой може да отвлече Афраа по време на двете седмици, които прекарва в болницата.

новородено <strong class='keys'>Сирия</strong>

БТА

Новото семейство на момиченцето няма дом, защото той също е разрушен при труса. Те са отседнали при свои братовчеди, въпреки това и за миг не се замислят дали да осиновят малката Афраа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари