Каква е разликата между метеорологичната и астрономическата пролет?

0
Кога започва пролетта?
Кога започва пролетта?

Кога започва пролетта?

Към дата 26.02.2024 г. метеорологичната зима е на привършване, така че пролетта е на 3-4 дни от нас. Но кога точно започва пролетта?

Февруари е към своя край и вероятността да е един от най-топлите месеци февруари в България, както и в много други страни в Европа, от началото на регулярните метеорологични измервания през 1890 г., или поне от 1930 г. насам, е много голяма. До 24 февруари нямахме нито един леден ден, т.е. такъв с отрицателни дневни температури (изключвайки планините)! В оставащите дни от метеорологичната зима няма изгледи за зимни прояви на времето. И така, кога всъщност започва пролетта.

Метеорологична пролет

Кога настъпва метеорологичната пролет?

Началото ѝ е свързано с развитието на циркулационните процеси, следени от нас, метеоролозите. Новият сезон започва в петък, на 1 март 2024 г. в 00 часа и продължава точно три месеца (както всички останали метеорологични сезони) – до 1 юни 2024 г. в 00 часа, когато настъпва лятото. Нека си припомним, че миналата година два от пролетните месеци – април, май, и първият летен – юни, бяха онези месеци от 2023 г., в които имахме отрицателни отклонения от климатичните норми. Това се вижда и от графиката, представяща месеците от 2023 г. с отклонението им от климатичната норма. Тази информация Ви е добре позната от анализа за изминалата година (http://www.meteo.bg/bg/node/1255). Пролетта на 2022 г. също е относително студена (https://www.bta.bg/…/286416-natsionalniyat-institut-po…), а месец март на 2022 г. е един от най-студените месеци март за последните 26 години.

Астрономическа пролет

Кога настъпва астрономическата пролет?

Тук се намесват астрономическите фактори. Астрономическото (календарно) начало на пролетта е популярно за хората (и децата знаят и отбелязват с празници в детската градина началото на пролетта на 22 март) и зависи от позицията на Слънцето. Тъй като Земята е наклонена към Слънцето, точката, в която слънчевите лъчи падат перпендикулярно на земната повърхност по обед, се премества през годината от юг на север и обратно при обиколката на Земята около Слънцето. За нас, в Северното полукълбо, това е точката на пролетното равноденствие или тази част от годината, в която денят се изравнява с нощта и след това продължава да нараства. Тази година това ще стане в сряда, на 20 март в 05:06 ч. българско време.

Защо метеорологичната и астрономическата пролет се различават?

Това различие идва от времето, преди компютрите да станат част от ежедневието ни, още от средата на XX век, тъй като статистическата оценка по месеци е била по-лесна. Освен това – особено напоследък – връзката на метеорологичните сезони и климата е по-интригуваща, отколкото тази на климата и астрономическите сезони (тук нещата са тривиално ясни, поне на този етап).

Тази година ефектът от настъпването на пролетта е предизвестен и от твърде топлия януари, и от много топлия, особено в Северна България, февруари. За да си припомните характеристиките на предходния месец, използвайте връзката: https://bulletins.cfd.meteo.bg/bull/Buletin_NIMH_202401.pdf

А как изглежда настоящият месец 4 дни преди настъпването на метеорологичната пролет?

До 24 февруари, вкл., отговорът на последния въпрос, можете да видите на картата, представяща средната месечна температура като отклонение от нормата по предварителни данни за 2024 г. Средната месечна температура е с около 0.3 °C по-висока от тази през февруари 2016 г. – предишният най-топъл месец февруари, откакто има метеорологични наблюдения в България. Много голяма е вероятността февруари 2024 г. да се окаже най-топлият месец февруари от 1950 г. до сега. Други много топли месеци февруари е имало през 2002 г., 1977 г., 1966 г., 1958 г. Все пак най-топъл досега остава февруари 2016 г. (карта).

Ако разгледаме двете части на страната – Северна и Южна България, то февруари 2024 г. е с около 0.7 °C по-топъл от февруари 2016 г. за Северна България. За Южна България февруари 2024 г. е с около 0.2 °C по-студен от февруари 2016 г. На 29 февруари на www.meteo.bg както обичайно ще бъде публикувана Кратка справка за месеца.

Отклонението от климатичната норма на средната месечна температура за февруари 2016 г., представено на картата, е спрямо норми за периода 1961–1990 г., а отклонението за февруари 2024 г. (карта) е спрямо норми за периода 1991–2020 г. Нормите за 1991–2020 г. са средно с около 0.9 °C по-високи спрямо нормите за 1961–1990 г. Картата вляво за текущ месец се произвежда оперативно, обновява се всеки ден и може да бъде намерена на http://weather.bg/. Карти за изминал месец могат да бъдат намерени също на http://weather.bg/ или на http://www.meteo.bg/bg/minalMesets, а за изминал календарен сезон – на http://www.meteo.bg/bg/seasonAnalysesMaps. Картата вдясно е от месечния бюлетин на НИМХ за 2016 г.

Месечният и годишният хидрометеорологичен бюлетин на НИМХ са достъпни на https://bulletins.cfd.meteo.bg/.

При визуалното сравнение на двете карти не става ясно, че февруари 2024 г. е по-топъл от февруари 2016 г., дори напротив. Засега е по-правилно да се каже, че февруари 2024 г. е почти също толкова топъл средно за страната, колкото и февруари 2016 г., като се има предвид, че в Северна България най-вероятно ще се окаже по-топъл от февруари 2016 г., а в Южна България февруари 2016 г. ще остане по-топъл от февруари 2024 г. Всъщност по-добре се вижда, че февруари 2024 г. досега е по-топъл от февруари 2016 г. в голяма част от Северна България и като цяло в низините, на картите на средната месечна температура. В планините обаче февруари 2016 г. е по-топъл.

Каква е прогнозата за пролетта на 2024 година?

Прогнозата за настъпващата метеорологична пролет – март, април и май – е синтезирана в таблица, която е достъпна на http://www.meteo.bg/meteo7/bg/sezonPodrobno. Накратко тя гласи:

По-вероятно е пролетта да е относително топла и следователно е много вероятно да е по-топла от пролетта на последните 3 години, когато беше относително студена или с нормални температури.

Най-вероятно е да бъде със сезонни суми на валежите, близки до климатичната норма средно за страната. Миналата пролет беше с относително големи количества валеж.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари