Как се харчат 30 милиона лева за вецове, които ги няма?

0
Бизнесменът Желю Ганчев подаде сигнал до прокуратурата в България и в Италия за източване на 40 млн. евро
Бизнесменът Желю Ганчев подаде сигнал до прокуратурата в България и в Италия за източване на 40 млн. евро Снимка: Dunavmost

Как в България се харчат 30 млн. лв. за вецове, които ги няма?

Проектът за вецове по река Искър първоначално включваше построяването на 9 централи, но бяха завършени само 5.

Любопитни разходи на “ПВБ пауър България” станаха причина да бъде подаден сигнал до прокуратурата в България и Италия, пише 24 часа.

Сигнал до прокуратурата в България и в Италия за източване на 40 млн. евро от “ПВБ пауър България” АД и “ВЕЦ Своге” АД е подал бизнесменът Желю Ганчев, обяви той в интервю за “24 часа”.

Преди няколко месеца Ганчев станал акционер с 42% в “ПВБ пауър България”.

Тогава получил информация за договори, сключени от двете български дружества на неколкократно завишени над пазарните цени за услуги и дейности. Източването на средства ставало чрез строителство и договори за външни услуги. В сигнала до прокуратурата Ганчев посочва няколко сделки, сред които и милиони левове разходи за непостроени вецове по река Марица и река Искър.

Строежът на вецове не е просто нещо. Трябва да се купи земя, да се оформят строителните книжа, да се вземе оборудване, което е сравнително специфично. Което предполага, че не е много евтино - според експерти в този бизнес една вец излиза към 17-18 млн. лева. По тези сметки тогава 30 млн. лв. би трябвало да стигнат за две централи.

Но в случая с “ПВБ пауър България” се оказва, че тази сметка не важи. Защото дружеството дава 30 млн. лв. по два проекта за строежа на вецове, но нищо не е направено. Парите са похарчени, но няма забит нито един пирон, а част от средствата са отклонени към италиански и български фирми, твърди Желю Ганчев.

Малко предистория. Проектът за вецовете на река Искър е обявен през 2005 г. Планира се изграждането на 9 централи, обявената инвестиция е за 115 млн. евро, като 75 млн. от тях идват от Европейската инвестиционна банка.

“ПВБ пауър България” стана известна с това, че първият управител е италианецът Патрик Паулето, който е зет на Олимпи Кътев - по това време областен управител на Софийска област, а впоследствие и депутат.

След Паулето управител става Пламен Дилков, който е на същия пост във “ВЕЦ Своге”, а сега шеф е италианец, който смени Дилков през тази година.

Първата вец от проекта на италианците е пусната през юли 2008 г. Втората - през май 2009 г., три години по-късно тръгва третата централа, а четвъртата и петата са готови съответно през юни и декември 2013 г. Нещо като шапка на петте централи става дружеството “ВЕЦ Своге”.

Но в края на 2016 г. става ясно, че “ПВБ пауър България” се отказва да строи последните четири веца и има намерение да продаде проекта за тях. Тогава от компанията посочват, че основната причина за замразяването на проекта са законодателните промени, с които бяха намалени преференциалните цени на тока от възобновяеми източници.

Само че за въпросните четири веца вече са похарчени близо 15 млн. лева.

“ВЕЦ Своге” отпуска финансиране от 7,669 млн. евро. за ВЕЦ “Левище”, ВЕЦ “Габровница”, ВЕЦ “Бов-Север” и ВЕЦ “Бов-Юг”. Желю Ганчев твърди, че за тези централи няма извършени никакви строително-монтажни работи, не е купувана земя или други материални активи, но отпуснатите пари са похарчени.

Тези средства се виждат и във финансовия отчет на “ВЕЦ Своге” за 2015 г. От него става ясно, че са обезценени напълно инвестициите от 15,606 млн. лв. по изграждането на четирите веца - “Левище”, “Габровница”, “Бов-Юг” и “Бов-Север”.

В резултат загубата на дружеството за 2015 г. е 16,58 млн. лв., собственият капитал е на минус 14,238 млн. лв., което налага ликвидация на дружеството. До нея не се стига заради счетоводни практики като увеличаване и намаляване на капитала, за да се покрие по този начин липсата на дадени активи. В края на 2015 г. “ВЕЦ Своге” е дължало на дружеството майка “ПВБ пауър България” общо 73,2 млн. лв. по предоставени кредити, които са общо шест, но нито един от тях тогава няма погасителен план и не е обезпечен.

Междувременно през 2012 г. е обявено намерението да бъдат изградени други пет централи, но на река Марица между Първомай и хасковското село Любимец. Споменаваната инвестиция от “ПВБ пауър България” е от

Това са <strong class='keys'>къщички</strong>те, за които са похарчени 1,3 млн. евро.

Това са къщичките, за които са похарчени 1,3 млн. евро.

115 млн. до 150 млн. долара

Първата вец трябваше да е готова най-късно до края на 2014 г. Централите трябваше да са с пулп турбини, които щели да бъдат използвани за първи път не само в България, но и в Европа.

И във проекта “ВЕЦ Марица” няма извършени никакви строително-монтажни работи, не е купувана земя или други материални активи, твърди Желю Ганчев. Според него има интересно съвпадение - въпреки липсата на строителство и по този проект са похарчени близо 15 млн. лв. както при четирите непостроени веца на река Искър.

Ганчев посочва, че на “ВЕЦ Марица” ЕООД са отпуснати от “ВЕЦ Своге” заеми за 7,1 млн. евро, а източените средства под формата на консултантски услуги са 2,725 млн. евро. Тези пари отишли в сметките на собствениците на три италиански дружества

Petrovilla and Bortolotti получава 975 000 евро, Energy Services Italia взема точно 1 млн. евро, а за Finenergy са 750 000 евро.

Тук имало интересно разминаване - проекът за петте веца на река Марица е обявен публично през 2012 г., а парите са преведени на италианските фирми от март до юни 2010 година.

Ганчев посочва, че въпросните 2,725 млн. евро са преведени от Пламен Дилков като управител на “ВЕЦ Марица” на италианските дружествма. А след това по сметки на две фирми на Дилков са отишли 314 529 евро. По подобен начин били изразходвани общо 7,5 милиона евро, които след това са записани като загуба на “ПВБ пауър България”, както и при проекта за вецовете по река Искър.

Управителят на “ВЕЦ Марица” € получил 10% от сумите за Petrovilla and Bortolotti и Energy Services чрез притежаваната от него фирма “Дилков Истейт” и 15% от сумата на Finenergy чрез друга негова фирма – “България инженеринг”.

Ганчев казва още, че всички фирми, ангажирани с преразпределението на паричните потоци, са обслужвани от счетоводен център “Б.И. Финанс” - собственост на управителя на “ПВБ Пауър България” и “ВЕЦ Марица” ЕООД. Също така един е и юридическият консултант, който е откривал, регистрирал и закривал фирмите, обвързани в тази схема.

Сред посочените от Желю Ганчев проекти, при които има завишени цени на строителството, са и 11 бунгала.

Това са сглобяеми къщи, за които още през 2007 година с построяването на първата ВЕЦ са платени близо 1,3 млн. евро. Наречени са център за отдих и почивка “Церово” и логистичен център “Лъкатник”.

За първия са похарчени над 244 000 евро, а за втория са отишли над 1,05 млн. евро.

Разходите за ландшафт - озеленяване и облагородяване на пространството около къщичките, са на впечатляващата стойност от над 270 000 евро.

Типът на къщичките е такъв, че проучване на пазарните цени за тях показва, че една такава постройка струва не повече от 8000 евро.

Според сигнала на Ганчев до прокуратурата за активи, които са на стойност под 100 000 евро, са похарчени десет пъти повече чрез значително завишаване на цената. Според Ганчев това е предварително организирано още в самото начало на проекта по изграждане на вецовете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари