Как "Продължаваме промяната" размести политическия пъзел преди изборите

0
Кирил Петков и Асен Василев показаха, че не са готови лесно да подадат ръка
Кирил Петков и Асен Василев показаха, че не са готови лесно да подадат ръка

Кирил Петков и Асен Василев показаха, че не са готови лесно да подадат ръка

След включването на новата формация "Продължаваме промяната" в битката за 47-мото НС, част от партийните играчи избраха нови коалиционни партньори

Новите политически играчи от "Продължаваме промяната", които се определят като център в политиката, но готови да приемат подкрепа и от дясно и от ляво, предизвикаха желанието за съвместна работа на няколко формации.

Кирил Петков и Асен Василев обаче показаха, че не са готови лесно да подадат ръка. Отказаха предизборно партньорство на ДБ и ИБГНИ. Но пък освен на "Волт" и "Средна европейска класа", от днес е ясно, че се доверяват и на партията "Политическо движение Социалдемократи" - формация основана през 2000 г. от хора напуснали БСП, начело с Николай Камов.

 Даниел Лорел от "Продължаваме промяната" обясни, че са открили сходство с много от идеите на социалдемократите, посочи БНТ.

Последно социалдемократите с тях също споделяме идеи, харесваме идеите им за бащинство, харесваме идеите им за електронна здравна карта, така че бяхме напълно спокойни да ги включим в нашето движение.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се раздели с ВМРО и "Воля", но отново се опитва да събере патриотична коалиция. Регистрира се със старото име "Патриотичен фронт", но с други партньори "Целокупна България" и БДС-Радикали. Коалицията е отворена и за други съмишленици.

Разчитаме на тези хора, които са видели, че сме от хората, които изпълняват своите обещания, своите ангажименти и вършат работа. С други думи прагматичен патриотизъм е това, което ние сме поставили като идеология, каза Валери Симеонов, председател на НФСБ.

Преди вота на 14 ноември "Републиканци за България" на Цветан Цветанов и КОД на Петър Москов откриха важни допирни точки в принципите си. Това са необходимостта от лустрационно законодателство, ясно разграничение между лявото и дясното в политиката и силна десница в новия парламент .

Начинът, по който ние сме формирали нашата коалиция, нашето партньорство, то е върху принципи. Не е заради мен и г-н Цветанов, заради г-жа Грозданова или някой друг. А на базата на разбирането за това, че смисленото за обществото противопоставяне и политически избор, който води до развитие на обществото, е между лявото и дясното. Ние сме го твърдяли поотделно в предишните избори, сега искаме да го направим заедно и да бъде по-чуваемо, каза Петър Москов,"Национално обединение на десницата".

"Движението на непартийните" на Минчо Христов в рамките на два месеца смени две коалиции. От "БСП за България" и депутатско място в последния парламент, за предстоящия вот Христов откри повече съмишленици в "Изправи се БГ! Ние идваме". На желанието ни да чуем мотивите му за тази промяна, обясни, че не може да обоснове решението си в кратките форми на новините.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Болница. Докторът сяда до леглото на пациента.
- Е, всичко е готово за операцията. Каква упойка предпочитате - по-скъпичка или по-евтина?
- По-евтина, докторе. - отговаря без колебание пациентът.
Докторът се прокашля и започва:
- Аз съм Сънчо, ида от горица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук