Как оцелява онкоцентъра в Русе?

0
Разходите се увеличават, приходите не, а здравното заведение се нуждае от 1 милион лева, за да има свой хирургичен блок
Разходите се увеличават, приходите не, а здравното заведение се нуждае от 1 милион лева, за да има свой хирургичен блок Видео: БНТ

Комплексният онкологичен център в Русе също като общинските и многопрофилните болници настоява за увеличаване на цените на клиничните пътеки.

Освен това центърът, който влиза в графа „други лечебни заведения”, трудно кандидатства самостоятелно за капиталови ремонти, а пред здравното заведение стои предизвикателството да ремонтира хирургично-оперативния си блок, за което са му необходими над 1 милион лева.

Комплексният онкологичен център в Русе в момента няма неизплатени задължения. Разходите обаче непрекъснато се увеличават, а приходите от клинични пътеки – не.

д-р Камен Кожухаров – управител на Комплексния онкологичен център в Русе: Да не говорим дали те са справедливо оценени или несправедливо оценени. Въобще те не са пипани с години. В същото време всеки друг си вдига цените, включително и държавата - с повишаването на минималната работна заплата де факто прави един финансов натиск върху лечебните заведения и ресурс, който преди е бил отделян за ремонти, за нова апаратура, за обучение на персонала, трябва да отива за заплати, защото няма остатъчен ресурс повече.

В момента Онкологичният център няма собствен хирургичен блок и лекарите оперират по съвместителство в залите на съседното здравно заведение. Той трябва да бъде изграден на четвъртия етаж в старата сграда на болницата, откъдето се изнесе детското отделение заради лошите условия и мухъла, но за ремонта са необходими над 1 милион лева. От онкото вече се открили сметка, но от време на време са принудени да теглят средства от нея.

д-р Камен Кожухаров – управител на Комплексния онкологичен център в Русе: Като финансов буфер, понякога ги използваме, например - очаква се закъснение с плащане от страна на касата, ние трябва да се разплатим с фирмите, доставчици на лекарства, защото касата плаща с 2 месеца назад за дейност, която е извършена, а фирмите си искат до 1 месец отсрочка.

А за Онкологичния център, като търговско дружество, поставен в графа „други лечебни заведения”, в момента няма програми, по които да кандидатства за капиталови ремонти.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари