Русенец започва протест против "Синя зона" в Русе

10
Да не би ние русенци да сме по-платежоспособни от жителите на София, Пловдив или Бургас?
Да не би ние русенци да сме по-платежоспособни от жителите на София, Пловдив или Бургас?

Отворено писмо

От Иво Димитров Минчев, гражданин на гр. Русе, собственик на имот в гр. Русе, ул. Цариброд No 4

Г-н Пенчев, г-н Стоилов,  дами и господа общински съветници,

Във връзка с провелото се на дата 26 март 2015 г. четиридесет и осмо заседание на Общински съвет Русе бих искал да Ви уведомя за следното:

  1. Силно съм огорчен и обиден от липсата на кворум по време на изказването ми в т. 34 в дневния ред на горепосоченото заседание на Общински съвет - Русе. Дълг на всички общински съветници е да присъстват до края на заседанията, при условие, че предварително е оповестен дневния ред. Според мен като данъкоплатец, респективно техен косвен работодател, нищо не им дава оправдание да напускат по-рано работното си място, както и аз като данъкоплатец се старая редовно да плащам данъците си, от които същите тези хора получават възнаграждение. Загубих цял работен ден, за да изчакам последните точки от дневния ред, в които ми бе позволено да се изкажа и точно тогава колегите Ви си тръгнаха. Това най-малкото е неуважение към мен, към моето време, към работодателя ми (затова, че ме освободи от служебни ангажименти) и към тези граждани, които също като мен искаха да се изкажат. Изказването ми беше по тема, която е обществено значима и която чуха много малка част от съветниците. Същите дори се оказаха неправоспособни в момента, защото Общински съвет е колективен орган и работи с мнозинство, което не бе налично.
    Практиката изказването на гражданите да е винаги в последните точки на дневния ред явно е неправилна. Подлагам на съмнение дали това не е съвсем умишлено. Излиза така, че ние гражданите, като излизаме да изкажем мнението си, няма кой да ни чуе. Какво от това? Нали сме си “начесали езиците”. Трябва да се надяваме и да се молим, че евентуално по време на следващото заседание кворумът ще се задържи докрай и ще можем да се изкажем и евентуално след това да бъдем чути. За тази цел отново да загубим един цял работен ден. И всичко е пак “може би”.
    В тази връзка апелирам или по-скоро настоявам, от тук нататък, създавайки дневния ред, да вписвате в началото на заседанието изказванията на гражданите по теми, които нямат общо с други точки в същия дневния ред. Това ще гарантира максимален кворум, по време на тези изказвания.
    Крайно време е да вземете и решение, с което безпричинно неявилите се или тръгналите си по-рано Ваши колеги да претърпяват санкции за постъпките си, както ние гражданите понасяме санкции, когато не изплащаме навреме данъците си или отсъстваме от работните си места неоправдано.

  2. Относно темата по която се изказах,тъй като нямам право да внасям предложения, които да бъдат гласувани от Общински съвет, а имам право само на изказване:

Много моля Вие, г-н Пенчев, в позицията си на Председател на Общински съвет и негов участник да внесете предложение за точка в дневния ред за следващата сесия на Общински съвет, в която да се дискутира проблемът, описан подробно в Приложение 1. Разбира се запознат съм, че Вие не сте длъжен да внесете това предложение в дневния ред по моя молба, но този акт от Ваша страна ще бъде декларация към обществото и към гражданите,     че те и техните проблеми наистина имат значение за вас (общинските съветници) и решаването на проблемите на гражданите е наистина една от вашите задачи.

  1. Г-н Стоилов, във връзка с решаването на проблема, изложен в Приложение 1:

Не трябва служители на общината да ми обясняват как няма “Синя зона”, въпреки че точно така е описана в наредба номер 18 на ОбС Русе, която Вие и колегите Ви сте приели и прилагате. Тяхна задача е, да намерят начин да решат проблема на гражданите, дори ако това означава да се създаде “Синя зона”, която уж не съществува. Нас гражданите не ни интересуват инструментите, с които проблемът ни ще бъде решен. Интересува ни крайният резултат - проблемът ни да бъде решен. Инструментите са вашата задача. Вие сте избрани от нас, за да решавате нашите проблеми. Ако ние бяхме тези, които могат да решат тези проблеми, щяхме да бъдем на ваше място.

  1. Недопустимо е да превръщате проблема с кворума на заседания в междупартийна битка. Станахте за посмешище, като започнахте да се броите кой от коя партия го няма и да се упреквате по чия вина няма кворум. Стана ясно, че от всички представени партии имаше липсващи.
    Аз на този ден влязох в залата без цветова окраска. Редно е и всеки един участник в заседанията на ОбС да забрави партийната си принадлежност и да работи за благото на града и гражданите.

Би било редно преди подписът си в писмото да сложа текста “С уважение”, но няма да го направя, защото не мога да уважавам хора, които не уважават мен.

Подпис: ……………………………
Иво Минчев

гр. Русе

29.03.2015 г.

Изложение на проблем, възникнал заради съществуването на зони за кратковременно платено паркиране (“Синя зона”)

Касае се за проблем, който ме засегна пряко съвсем скоро и със сигурност съществува за мои съграждани от много време. Проблемът се състои в това, че почти цялата централна част е осеяна със зони за кратковременно платено паркиране (“Синя зона”). За да не бъда упрекнат, че “Синя зона” в Русе няма искам да Ви уведомя, че цитирам официален приет от ОбС Русе документ, а именно “Наредба 18 за обществения ред при ползване на превозни средства на територията на Община Русе“. Докато този текст съществува смятам, че спокойно и закономерно мога да наричам тези паркинги “Синя зона”.

Собственик съм на жилищен имот в град Русе, на ул. Цариброд, по протежението, на която от скоро има “Синя зона”. Като собственик на имот съм длъжен да заплащам минимум по 120 лв. на месец, за да имам право да паркирам автомобила пред дома си. Смятам, че аз и съседите ми сме подложени на чиста форма дискриминация по имотен принцип. В никой друг район на Община Русе никой не е задължен да заплаща каквато и да е сума, за да паркира пред дома си. Още повече - в съпоставка на средната заплата на района на Община Русе тази сума е огромна.

Информирах се за решенията на подобни проблеми в други големи общини и резултатите са както следва:

 

  • Община Бургас:
    “Собственици на ППС, респективно лица, позлващи ППС на друго правно основание, живущи по постоянен адрес на улици или площади с въведен режим за платено  и безплатно паркиране „Синя Зона", имат право да паркират в тази зона в близост до постоянния си адрес, в квартала по прилежащите улици, а за живеещите на пешеходни зони - по пресечните улици.

    • Паркирането става само със стикер, който предоставя правото за ползване на режима на платено локално паркиране по постоянен адрес. Винетните стикери задължително съдържат герба на Община Бургас; холограмен знак; пореден номер; надпис „Синя зона винетен стикер"; условия за паркиране.Стикера се залепва на видно място на долния ляв ъгъл на предното стъкло на автомобила, по начин, даващ възможност за осъществяването на контрол.

    • Правото се ползва за 2 /два/ автомобила на жилище. Годишната такса е 43.20 лв. за първи автомобил и 86.40 лв. за втори автомобил с включен ДДС.

    • Стикер не се издава на лица притежаващи място за паркиране или гаражна клетка в урегулирания поземлен имот, на който е постоянния им адрес или са променяли предназначението на такива помещения.”
       

  • Община София:
               “Кои лица   имат  право на локално платено паркиране:

    • физически лица, ползватели на ППС, които са собственици на  жилищни имоти

    • ползвателите на ППС, които са роднини по права линия на собствениците на жилищните имоти

    • физически лица, ползватели на ППС, които са наематели на  жилищни имоти

      На какви условия трябва да отговаряте,  за да получите  право на локално платено паркиране:

    • жилищният имот да попада в зона за почасово платено паркиране

    • имотът да е обособен като жилищен

    • лицето да е с постоянен адрес, идентичен с адреса на имота

    • да ползва автомобил по силата на собственост, лизинг или наем
      …………..
      Каква такса трябва да заплатя, за да получа винетен стикер за локално платено паркиране

    • за живущите в Зелена Зона – 100 лв.  за дванадесет месеца или 10 лв. на месец за един автомобил на жилище, а за  всеки следващ в троен размер

    • за живущите в Синя Зона  -150 лв. за дванадесет месеца или 15 лв. на месец за един автомобил на жилище, а за всеки следващ в троен размер

От така изнесените данни става видна огромната разлика в ценообразуването на платеното паркиране. За Бургас сумата от 43,20 лв. за една година (или 3,6 лв. на месец) е над 33 пъти по-малка от тази в Русе - 120 лв. на месец. Спрямо София сумата е над 10 пъти по-висока. Примерите продължават с община Стара Загора и Община Пловдив, където паркирането за собственици на имоти е БЕЗПЛАТНО.

Тук у мен се заражда въпроса “Да не би ние русенци да сме по-платежоспособни от жителите на София, Пловдив или Бургас?”. Отговорът е, че не сме. Дори напротив. Сигурен съм, че ако се погледне статистиката (ако има такава), ще се установи, че русенци са много по-бедни от съгражданите си в тези общини.

В мен буди притеснение фактът, че никъде в интернет не намирам актуална публична информация  от 2015 г., за оповестяване на улица “Цариброд” като “Синя зона”. Не намирам решение, наредба или дори медийна публикация. В страницата на ОП “Комунални дейности” същата улица не е маркирана, като зона за кратковременно платено паркиране.

В тази връзка моля, Общински съвет Русе да преразгледа нормативните актове, касаещи платеното паркиране и да създаде регламент, по който собствениците на имоти да бъдат облекчени в правото си да паркират автомобилите пред домовете си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари