Как инфлацията „изяде” парите на баба и дядо, които спестиха за мен?

0
Разказът на финансовия експерт Ралица Григорова
Разказът на финансовия експерт Ралица Григорова Видео: NOVA

Разказът на финансовия експерт Ралица Григорова

"Когато съм се родила, баба и дядо са решили да ми направят спестовен влог. Бях ходила преди около 10 години да го проверя и в него имаше около 20 лева. На онези времена те са спестили много повече пари, които към момента – с тази инфлация, са се стопили. Тези средства днес могат да стигнат за едно кафе и вода. Човек не може да направи нищо с тях." Това споделя финансовият експерт Ралица Григорова в новия епизод на „Ох, на мама! Podcast” по NOVA.

Баба и дядо са направили това нещо преди години, с много добри намерения. Но не са имали днешните опции. Например, един спестовен план, който може да се направи на дете, днес е много добро решение за неговото бъдеще”, допълва Григорова.

Кога да се направи спестовен план?

Отговорът е възможно най-рано. Най-добрият вариант е дори когато жената е още бременна, а ако се направи, когато детето е на 1, 3, 5, дори 10 години – пак ще бъде добре от гледна точка на самото инвестиране”, уточнява финансовият експерт.

Накратко: Разликата между спестовен влог и спестовен план

При спестовния влог откривате спестовна сметка, в която събирате пари. Спестовните сметки предоставят свободата да разполагате непрекъснато със своите средства, докато спестявате. В общия случай обаче инфлацията често „изяжда“ тези спестявания. Защото днес 1000 лева имат една стойност, а само след няколко години стойността може да бъде много по-ниска и да си купите много по-малко неща със събраните средства”, казва Григорова.

При спестовния план вие отделяте месечно фиксирана и избрана от вас сума, върху която се трупа лихва. Така едновременно спестявате, но и повишавате стойността на спестяванията си, в зависимост от това какъв план сте избрали и какво е състоянието на пазарите”, подчертава Григорова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    ха-ха
    Повишавам спестяванията, НО зависи от състоянието на пазарите. Демек след 15-20 г. чувай уйо.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари