Как детска градина в България се отоплява само за 500 лева на месец

0
Преди 35 години е приложена иновативна технология за подово отопление чрез горещата минерална вода
Преди 35 години е приложена иновативна технология за подово отопление чрез горещата минерална вода Видео: NOVA

Детска градина  "Снежанка" се отоплява само за около 500 лева на месец

Ниската сметка е възможна благодарение на инсталацията с геотермална вода, а причината е, че детското заведение е на метри от минерални извори, предаде NOVA

Става въпрос за Минерални бани край Хасково, където след скока на цените на енергоизточниците се обсъжда и други обществени сгради да се отопляват по този начин.

Тя е построена преди близо 35 години. Още тогава тук е приложена иновативна технология за подово отопление чрез горещата минерална вода. През годините системата е модернизирана, за да се избегнат аварии и задръстване по тръбите.

  "Принципът, на който работи е изключително ефективен, защото благодарение на топлообменника и минералната вода затопляме питейната вода, която циркулира с помпа, тя идва тук топла, връща се, пак се затопля и така се спестява много енергия и пари", споделя Иван Русев - специалист поддръжка.

 Заради ниската цена на отоплението при ремонта на сградата тази зима запазването му е било приоритет. "Сега нашият разход като цяло е е лектроенергията, която помпата изразходва, те са две помпи, може би около 500-600 лева на месец е за цялата сграда", обясни директорът Таня Янева.

 В сградата никога не са имали проблем с температурите. "При нас винаги е много топло. Най-ниската температура е 24-25 градуса. Децата са боси, по късо ръкавче", допълни Янева.

 Минералната вода тук извира с температура от 57 градуса. И макар че засега детската градина е единствената обществена сграда, която се топли от нея, това може да се промени в бъдеще.

  "Коментирали сме някои общински сгради да минем на отпелние на минерална вода. Наистина засега водата е най-енергоспестяващият източник на отопление", посочи Мехмед Лятиф - председател на Общинския съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари