Как да си отгледаме лимон от семка вкъщи?

2
Знаете ли, че бихте могли от семка да си отгледате лимон у дома?
Знаете ли, че бихте могли от семка да си отгледате лимон у дома?

Знаете ли, че бихте могли от семка да си отгледате лимон у дома?

С правилен подход от всяка семка на лимон, портокал, мандарина и други цитрусови плодове у дома в рамките 4 – 5 години бихте могли да имате плодно дърво, пише За Жената.bg

Известно е, че в природата – в страните от Югоизточна Азия и в субтропиците – Италия и Испания – плодните цитрусови дървета, отгледани от семена, дават истински плодове на 5-7-та година. Не случайно, в някои щати на Индия, това е най-предпочитаният метод.

Наистина може да имате висококачествени растения.

Разбира се, субтропичният климат, е по-благоприятен за отглеждане на лимони и други цитруси в сравнения с условията в дома. Ето защо, ние се нуждаем от специални техники, за да се направим растенията да цъфтят и да дават плод.

Цитрусовите растения са много полезни.

Портокалите са красиви с корона от тъмни листа, мандарините пък с ароматните си плодове, докато лимонът не е чак толкова атрактивен.
Но едно лимоново дърво дава плодове през цялата година у дома, а това е нещо много красиво и полезно.
Използването на някои техники ви позволява да очаквате появата на първия лимон още на 4-5-та година след поникването на семката.

Има няколко условия.

Първото от тях – безпогрешен избор на семки за посев.

От лимон или други цитрусови плодове изберете доста големи семки, мигновено се засаждат в малки контейнери: чаши, малки кофички от мляко и т.н. Контейнерите е необходимо да бъдат с една дупка за изтичане на водата. Препоръчително е да предварително третиране на семките – естествен биологично стимулант. Например, за една нощ семките да стоят в нефилтрирана бира.

Семките се слагат в плодородна почва на дълбочина 1 – 2 cm.
След 3 – 5 месеца, когато лимончето се покаже, разсадът внимателно се прехвърля в голям съд, като се запазва старата почва. В същото време се добавя към почвената смес естествен тор или специален от магазини за цветя.

През този период трябва да се внимава доста, за да расте растението правилно. Махат се деликатно излишните листа.

Как да се образува корона на растението?

Също по това време започва да се правилното формиране на короната на лимоновото дърво. Още в първите месеци необходимо е да се стимулира страничното разклоняване. За да направите това, следете за поява на странични издънки ниско долу,които трябва да отстранявате внимателно.
Също толкоз важно е да се избегне появата вътре в короната на вертикални клонове.
Внимавайте да не се стигне до прекалено сгъстяване на короната.

Ниско на стъблото се слага медна тел и твърди малки пръчки, така че в основата на растението се формира бързо натрупването на вещества, които стимулират образуването на плодни пъпки. След половин година – този меден пръстен внимателно се отстранява.

За да увеличите цъфтежа се изисква да се спазват специални правила.

Първо – редовно да има допълнително осветление (лампи за растения).

На второ място – правилно овлажняване – не преполивайте лимона.

Трето – два пъти на година – през февруари и юни – се сменя почвата.

Саксиите трябва всеки път да са с 3 – 5 cm по-голям диаметър. Най-подходяща почвена смес е от равни части от напълно изгнили листа (те се събират в парка или в гората), обикновена почва и компост от тор.

Четвърто, правете добавъчно подхранване от края на февруари до септември. По време на активния растеж лимоновите дървета се нуждаят от добро хранене.
Торовете следва да бъдат силно разредени с вода (концентрация от 1-2 грама на 1 литър), така че да не „изгарят“ корените.

Източник: За Жената.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари