Как да си направим непробиваема парола?

0
Какво съветват кибер специалисти?
Какво съветват кибер специалисти?

Британски експерти съветват как да си съставим непробиваема парола, която ще отнеме на хакерите 227 милиона години, за да я разбият, пише в. "Сънди мейл", цитиран от БТА.

Кибер специалисти от британското вътрешно ведомство изтъкват, че паролите, с които най-често се опитваме да защитим нашите устройства, могат да бъдат преодолени от хакерите за по-малко от секунда. Такива са десетте най-популярни шифъра за миналата година като 123456, 123456789, 111111, password, 987654321, qwerty и др.

Ако някои от нас пък си мислят, че ако вмъкнем в паролата името на партньора си, това ще затрудни хакерите, дълбоко се лъжат. Компютърните злосторници лесно могат да се доберат до персонална информация.

Поради тази причина трябва да избягваме включването в паролата на рождени дати, име на домашен любимец или на улицата, на която живеем. Те често могат да бъдат открити в нашите профили в социалните мрежи. Така например парола с рождените ни данни, разделени с точки, може да бъде разбита само за 13 секунди.

За да затрудним максимално хакерите, най-добре е в паролата да включим 3 несвързани думи. Така например комбинацията teabrownpicture би отнела 35 хиляди години, за да бъде разбита. А прибавянето на цифра към случайно избраните 3 думи би увеличила годините за преодоляване на паролата на...227 милиона. 

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В живота си човек най-много се радва на първо дете, втора жена и третата ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари