Kак да разберем дали имаме вирус в компютъра си

0
Добре е да правите редовни сканирания за вируси. Така ще бъдете сигурни, че вашият бизнес или личен живот няма да бъдат засегнати от хакерски атаки
Добре е да правите редовни сканирания за вируси. Така ще бъдете сигурни, че вашият бизнес или личен живот няма да бъдат засегнати от хакерски атаки

През последните години интернет се превърна неизменна част от нашия живот. От бизнес и работа до личен живот, хобита и интереси - ставаме все по-зависими от глобалната мрежа. А колкото повече я използваме, толкова по-уязвими ставаме за хакерски атаки и вируси

В тази връзка от особена важност е да можем да разпознаваме дали нашето устройство е под заплаха и как може да се промени неговото поведение при зараза с вирус, уточнява WebCafé

В следващите редове ще може да откриете някои знаци, които да ви помогнат в това отношение.

Бавен компютър

Това е един от най-честите симптоми. Стартира ли твърде бавно операционната система? Трудно ли зареждат програмите и приложенията? Ако е така, то има голяма вероятност компютърът да е заразен с вирус.

Преди обаче да вземете мерки за това, все пак проверете дали няма и други причини. Възможно е RAM паметта да не достига, хард дискът да е увреден или пък да е препълнен. Ако обаче изключите всички останали възможности, значи остава вирусът.

Браузърът ви пренасочва постоянно

Не всяко пренасочване е опасно или значи проблем. Но ако се опитвате да стигнете до Google, а вместо това браузърът ви води всеки път до необичайна търсачка, значи има повод за притеснение.

Понякога пренасочването не е толкова забележимо. Например някой "троянски кон" би могъл да ви отведе до сайт, който изглежда досущ като този на банката, на която сте клиент. В такъв случай единственото решение е да откриете разлика в интернет адреса, преди да въведете деликатна информация за вашите лични данни.

Подобни атаки често разчитат на браузърни разширения, тъй че ако подозирате проблем, най-добре се разровете в настройките на браузъра и изтрийте всички подобни програми, които не сте инсталирали сами.

Popup реклами започват да изскачат отвсякъде

Това са особено дразнещи признаци, че компютърът ви има вирус, който може да хванете от кликването върху странни линкове, инсталацията на подозрителни безплатни приложения или ако просто отговорите на някоя анкета за достъп до сайт.

В никакъв случай не се доверявайте на примамливите реклами как Иван печели по 435 долара дневно от вкъщи.

Ако подобни странни реклами започнат да изскачат непрекъснато, въздържайте се от кликове върху тях, тъй като могат да ви отведат до сайтове с много по-опасни вируси. Просто затворете прозорчето и активирайте антивирусната си защита.

Непознати програми изпращат предупредителни съобщения

Случвало ли ви се е някога да получите изневиделица съобщение на екрана, че компютърът ви е заразен с вирус? Надяваме се, че не сте се вързали, защото това е откровен опит да ви накарат да си инсталирате фалшива антивирусна програма. Тя ще ви поиска да си платите, за да унищожи вирус, който дори не съществува.

Мистериозни публикации в социалните мрежи

Някои вируси, насочени към Facebook и други социални мрежи, се разпространяват чрез генерирането на фалшиви постове. Обикновено тези публикации съдържат някакво шокиращо заглавие, което провокира вниманието и води към линк за сайт където в никакъв случай не е добре да попадате.

Загуба на място в хард диска

Има няколко вида зловреден софтуер, който може да манипулира файловете във вашия компютър и да пълни хард диска с подозрително съдържание. Не отваряйте програма, която никога не сте инсталирали, ако откриете такава. Проверете я в интернет и използвайте антивирусната си защита.

Получавате искания за откуп

Някои вируси буквално вземат компютъра ви като заложник. Те могат да криптират цялото съдържание на хард диска и да поискат парична сума, за да ви позволят отново достъп до него.

В други случаи може да получите съобщение от някоя правителствена служба, която ви обвинява, че вашето устройство е било използвано за изпращане на спам съобщения и вируси. Съответно тя ви блокира компютъра, докато не платите "глоба".

Всичко си изглежда напълно нормално

Точно така, понякога вирусите са толкова потайни, че просто не разбирате за тяхното съществуване. Но дори и да няма някакви видими признаци, това не означава, че компютърът ви не е заразен. Троянските вируси с дистанционно активиране могат с години да стоят в покой, преди да бъдат активирани и да съберат вашата лична информация.

В крайна сметка винаги е най-добре да знаете как зловредният софтуер може да влияе на устройството ви, така че да можете да предприемете необходимите мерки възможно по-бързо.

Все пак независимо дали вашият компютър е показал някой от тези симптоми, винаги е умно да правите редовни сканирания за вируси. Така ще бъдете сигурни, че вашият бизнес или личен живот няма да бъдат засегнати от хакерски атаки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари