Как да премахнете антибиотиците и хормоните от домашни птици, риба или месо

0
Първо трябва да накиснете продукта във вода, обикновена или с добавка на сол, лимонов сок
Първо трябва да накиснете продукта във вода, обикновена или с добавка на сол, лимонов сок

Първо трябва да накиснете продукта във вода, обикновена или с добавка на сол, лимонов сок

Хранителната промишленост в наше време е необичайно развита, но това има и обратна страна. В преследване на печалба, производителите прибягват до не съвсем екологични и безопасни методи за стимулиране на растежа на животните, производството на мляко, производството на яйца и др. Някои използвани лекарства могат да бъдат опасни за хората, което, разбира се, не е съвсем законно. Все още обаче съществува риск производителят да наруши правилата. Ето защо е толкова важно да знаете как да премахнете хормони, антибиотици и други добавки от месото, птиците и рибата. За това ще разкаже терапевтът и ендоскопист Лидия Голубенко, предава За Жената.

Какво не е наред с животинските продукти

Преди се смяташе, че най-опасни са токсините и тежките метали, съдържащи се в месото и рибата. Но сега учените казват, че хормоните и антибиотиците също правят животинската храна провокатор на сериозни нарушения в организма.

Но възможно ли е да се отгледат огромно количество птици, риба или добитък за кратко време, без да се прибягва до хормонална терапия, стимуланти на растежа и други химикали, които се добавят към храната или просто се инжектират в животните? Като се има предвид, че всички тези животински видове, както и хората, могат да страдат от инфекции с различна етиология, навременното добавяне на антибиотици и антивирусни лекарства ни позволява да спасим цялата популация.

Какви са опасностите от хормони и антибиотици

Месото или рибата, в които остават препарати, съдържащи хормони, се натрупват в човешкото тяло с течение на времето и променят хормоналния му фон. В резултат това може да доведе до появата на онкологични процеси или сериозни метаболитни проблеми.

Законодателството установява правилата, регулиращи отглеждането на домашни птици, добитък и риба в промишлен мащаб. Производителите, фермерите, разбира се, са предупредени за забраната за използване на хормони, но на практика всичко се оказва почти същото. Всичко опира до сложността на контрола. Следователно мнозина рискуват лиценза в името на свръхпечалбите.

Антибиотиците са необходими, за да се избегне масово заразяване и смърт на животните и съответно финансови загуби. Считано от 1 януари 2006 г.

в България е в сила забрана за използването на антибиотиците като растежни стимулатори и се спазва законовата разпоредба за нулева толерантност за съдържание на антибиотици в конвенционалните фуражи. Дали обаче тя се спазва и какъв е контролът - това вече е друг въпрос.

Защо е толкова опасно да се яде месо с антибиотици?

Факт е, че така формираме бактериална резистентност. Тоест всяко следващо поколение бактерии ще бъде по-устойчиво на определени видове антибиотици.

Бактериите не са опасни

Колкото и да е странно, но самите бактерии, ако такива се намират в месо или риба, ще бъдат унищожени по време на топлинна обработка. Няма значение дали сте варили продукта, пържили, пекли или задушавали.

Всичко това е вярно при спазване на правилата за транспортиране и съхранение на суровините. Но защо не е толкова просто с хормоните и антибиотиците?

Как да премахнете антибиотиците и хормоните от домашни птици, риба или месо

Понякога на животните се дава серум или ваксина за защита срещу вирусни патогени. Всъщност това са същите вируси, но в неактивна форма. Те тренират имунната система, така че следващия път да се бори по-ефективно с инфекцията. За хората месото от ваксинирани животни не е никак опасно.

Хормоните на растежа, ако не са променили хормоналния фон на самото животно, също не трябва да вредят на потребителя. Повечето от тях ще бъдат унищожени при нагряване.

Основното е да се отървете от следите от антибиотици в месото или рибата. И това е малко по-трудно.

Първо трябва да накиснете продукта във вода, обикновена или с добавка на сол, лимонов сок (това ще бъде много по-ефективно).

Второ, при готвене, след като заври вода, бульонът трябва да се отцеди и изхвърли, след което отново да се налее вода и да продължи да се готви. Останалите антибиотици в месото ще останат в първия бульон.

Освен това не забравяйте да премахнете мазнините и кожата от трупа - концентрацията на вредни вещества в тях е много по-висока.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари